Afzuigkap zonder afvoer: Hoe werkt dit eigenlijk?

Afzuigkap zonder afvoer: Hoe werkt dit eigenlijk?

eilish

Laatst bijgewerkt

Iedereen heeft een goede afzuigkap nodig in huis, anders wordt het nogal lastig om comfortabel en veilig te koken. We kennen allemaal de traditionele afzuigkap met een luchtafvoer naar buiten. Het kan een heel apparaat zijn, maar in de meeste keukens kan dit mooi weg worden gewerkt, zodat het minder opvalt. Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een afzuigkap zonder afvoer? Deze zorgt ook dat de etenslucht naar buiten wordt geblazen, zodat hij niet binnen blijft hangen. Maar hoe werkt zo’n afzuigkap zonder afvoer dan? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

Een afzuigkap zonder afvoer is ideaal als je jouw keuken graag zo mooi mogelijk wil aankleden. Een traditionele afzuigkap is immers niet moeders mooiste, al kan hij vaak deels weggewerkt worden. Het kan ook zijn dat je geen directe luchtafvoer naar buiten hebt vanuit je keuken, dan is een traditionele afzuigkap eigenlijk niet eens mogelijk. In dat geval kun je kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Zo’n afzuigkap filtert de lucht in plaats van deze naar buiten af te voeren. De dampen van het koken komen door metaalfilters en een koolstoffilter, die het fijnstof en de kookgeuren uit de lucht haalt. Ten slotte blaast de afzuigkap de schone lucht weer de ruimte in.

Waar moet je op letten bij een afzuigkap zonder afvoer? 5 tips!

Ben je van plan een afzuigkap zonder afvoer aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om op te letten. De kap moet immers wel in jouw keuken passen, zowel qua formaat als qua stijl. Daarnaast zijn afzuigkappen zonder afvoer vaak wat prijziger dan kappen met afvoer, dus wil je een miskoop al helemaal voorkomen. Hieronder geven we je een aantal tips om te zorgen dat jij jouw ideale recirculatie afzuigkap kunt vinden!

1. De afmetingen van de afzuigkap zonder afvoer

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je nadenkt over welke afmetingen goed zouden zijn voor de afzuigkap in jouw keuken. Dit is afhankelijk van hoe groot de keuken is, maar ook van waar je de kap wil plaatsen in je keuken. De meest verkochte maten liggen tussen de 60 en 90 centimeter. De kappen van 60 centimeter bevestigt men in de meeste gevallen aan de muur. De grotere varianten zijn meer geschikt voor aan het plafond, bijvoorbeeld boven een vrijstaand kookeiland. Meet goed op welke maat afzuigkap je nodig hebt voordat je echt op zoek gaat. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe afzuigkap mooi past in je keuken.

2. Welk model kies je en waar plaats je de afzuigkap?

Een afzuigkap zonder afvoer is in diverse modellen en uitvoeringen te krijgen, dit is een van de redenen dat men ze mooier vindt dan traditionele afzuigkappen. Je kunt immers kiezen voor iets dat mooi aansluit op de stijl van jouw keuken. Wil je dat de afzuiger ingebouwd wordt in je keukenkastjes? Dat is ook mogelijk, maar je moet er dan wel op letten dat het filter daar past en dat de kap nog genoeg ruimte om zich heen heeft. Je kunt de kap ook ophangen, bijvoorbeeld boven je kookeiland. In dit geval is het belangrijk dat de afzuigkap zonder afvoer niet te hoog boven de kookplaat hangt. Het beste is als de afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap maximaal 80 centimeter is.

3. Wil je verlichting in je afzuigkap zonder afvoer?

Je kunt kiezen tussen een afzuigkap met of zonder verlichting. De meeste mensen kiezen voor een model met verlichting, aangezien je dan altijd goed ziet wat je aan het doen bent. Let er wel op dat je niet kiest voor lampen die te fel zijn, want dit kan de sfeer in de keuken naar beneden halen. Kies liever voor wat warmer licht. Zo zie je genoeg tijdens het koken, maar blijft het wel gezellig en sfeervol in je keuken. Heb je dimbare spotjes in je keuken hangen? Stem de verlichting van de afzuigkap hier dan op af. Zo creëer je een mooi geheel!

4. Liever helemaal geen afzuigkap?

Vind je het toch mooier om geen afzuigkap in je keuken te hebben hangen? Of neemt het echt teveel ruimte in beslag als je maar een kleine keuken hebt? In dat geval kun je er ook voor kiezen om een afzuigsysteem in je inductiekookplaat of in het keukenblad te laten installeren. Zo’n systeem werkt in principe hetzelfde als een afzuigkap zonder afvoer. Een krachtig filter zuigt de dampen snel naar beneden, zodat ze niet in de ruimte terechtkomen. Het systeem zuigt de damp sneller op dan dat de kooklucht zich kan verspreiden, waardoor alle dampen pas in de ruimte terechtkomen nadat ze gefilterd zijn.

5. Let op het geluidsniveau van de afzuigkap zonder afvoer

Ook een afzuigkap zonder afvoer maakt geluid, dat spreekt natuurlijk voor zich. Toch zit er een groot verschil in hoeveel geluid verschillende afzuigkappen maken. Denk hier goed over na voordat je een keuze maakt. Je wil immers niet iedere keer als je aan het koken bent in de herrie staan. Zeker als je zelf wat gevoeliger bent voor geluid dan de meeste mensen is het goed om hier van tevoren bij stil te staan.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

Een afzuigkap zonder afvoer zuigt kookdampen naar binnen en filtert de lucht, waardoor de etensgeuren er helemaal uit zijn als hij de lucht weer terug de ruimte in blaast.

Hoe noem je een afzuigkap zonder afvoer?

Een andere naam voor een afzuigkap zonder afvoer is een recirculatie afzuigkap.

Wat is beter recirculatie of afvoer naar buiten?

Over het algemeen is een afzuigkap met luchtafvoer krachtiger dan een recirculatie afzuigkap. Niet alle keukens hebben echter een directe luchtafvoer naar buiten.

Hoe lang doe je met een koolstoffilter afzuigkap?

Bij intensief gebruik raden we je aan om het filter iedere 6 maanden te vervangen, zodat je zeker weet dat het goed blijft werken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website