Bedwantsen bestrijden: Dat doe je zo!

Bedwantsen bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van bedwantsen in huis? Dat is natuurlijk niet prettig maar helaas niet altijd te voorkomen. Bedwantsen zijn wereldwijd namelijk een groot probleem. De kans dat je bedwantsen mee naar huis neemt als je op vakantie bent geweest, is daardoor ook groot. De beestjes zijn eigenlijk bijna niet te zien, waardoor mensen vaak pas laat opmerken dat ze in huis zitten, maar ze kunnen op den duur wel voor ongemakken gaan zorgen. Gelukkig zijn er manieren om zelf bedwantsen te bestrijden. Wat die manieren zijn, vertellen we je in dit artikel!

Wat te doen bij bedwantsen? 7 tips!

Als je last hebt van bedwantsen, kun je ervoor kiezen om meteen een ongediertebestrijder te laten komen om het probleem te verhelpen. Wil je liever eerst zelf proberen om de vervelende beestjes weg te krijgen? Dan kun je dat op verschillende manieren doen.

1. Een toverhazelaar tegen beten

De toverhazelaar is een plant waar bedwantsen een verschrikkelijke hekel aan hebben. Het is een bloeiende plant die in natuurwinkels veel wordt verkocht op waterbasis. Als je een geïrriteerde huid hebt door de beten van bedwantsen, kun je er overheen strijken met een toverhazelaar om de jeuk te verzachten. Het biologische kruid wordt al eeuwenlang ingezet bij insectenbeten, maar daarnaast werkt het ook tegen spierpijn en snijwonden.

2. Tea tree olie

Heb je last van bedwantsen? Dan kun je jouw huis behandelen met tea tree olie om de bedwantsen te bestrijden. Ze houden namelijk absoluut niet van sterke olie. Het beste is om een spray tegen bedwantsen te maken van 500 ml water en ongeveer 18 druppels tea tree olie. Doe dit vervolgens in een sprayflesje en spuit het door je hele huis, van je vloerbedekking tot je bedden en meubels. Was daarnaast al je beddengoed en kleding en voeg een aantal druppels tea tree olie toe aan het wasmiddel dat je gebruikt.

3. Bedwantsen bestrijden met silicagel

Silicagel bestaat uit kleine kristallen in een zakje die bedoeld zijn om vocht op te nemen. Als je online kleding bestelt zie je dit soort zakjes vaak bij de kleding in de verpakking zitten. Je kunt silicagel ook gebruiken om bedwantsen te bestrijden door de kristallen te vermalen en te verspreiden door de ruimtes waarin je last hebt van de beestjes. Als je last hebt van bedwantsen in je slaapkamer, kun je wat silicagel kristallen op je matras, rondom je bed en op de muur strooien. Als de bedwantsen hier overheen lopen, blijven ze plakken aan het fijne materiaal en krijgen het dan niet voor elkaar om het van zich af te krijgen. Hierdoor kunnen ze niet meer naar hun schuilplaats, drogen ze uit en gaan ze dood. Het nadeel van deze methode is dat silicagel ook niet goed is voor onze eigen gezondheid. Wees dus voorzichtig met het inzetten van deze methode, zeker als er kinderen of huisdieren aanwezig zijn!

4. Bedwantsen op je slaapkamer? Was je beddengoed!

Heb je enkel last van bedwantsen op je slaapkamer? Dan is het verstandig om je beddengoed even goed te wassen als bedwants bestrijding. Was het in een afsluitbare zak, zodat de beestjes er niet uitvallen als je naar de wasmachine toe loopt. Was het beddengoed op minimaal 60 graden en voor minimaal 90 minuten. Hiermee kun je een bedwantsenplaag helaas niet compleet bestrijden, maar je kunt er wel veel beestjes mee doden. 

5. Hitte en kou gebruiken om bedwantsen te bestrijden

Bedwantsen houden niet van extreme hitte of vrieskou. Dit kun je dus ook gebruiken om te proberen de vervelende beestjes te bestrijden.

  • Warmte: Je kunt warmte gebruiken door besmette spullen in een zak te stoppen en ze op minimaal 60 graden te wassen. Hierdoor zullen de beestjes doodgaan. Doe dit niet alleen met beddengoed, maar ook met kleding en losse stukken stof. 
  • Kou: Kun je bepaalde dingen niet op 60 graden wassen, dan kun je er ook voor kiezen om ze een aantal uren of dagen in de vriezer te stoppen. Bedwantsen zullen namelijk doodgaan bij temperaturen rond en onder het vriespunt. Om zeker te weten dat ze allemaal dood zijn, zul je de spullen echter wel minimaal twee weken in de vriezer moeten laten liggen en achteraf moet je de vriezer goed reinigen.

6. Het bestrijden van bedwantsen met stoom

Stoom zorgt er meestal voor dat alle bedwantsen en hun eitjes doodgaan. Je kunt bijvoorbeeld een stoomreiniger aanschaffen of je waterkoker ombouwen tot een stoomapparaat door er een flexibele slang aan vast te maken. Spuit het stoom zolang in de schuilplekken als nodig is om alle wantsen dood te krijgen. Let wel op dat je echt alle hoekjes en gaatjes nagaat, want als er ook maar een paar bedwantsen overblijven heb je een week later weer een hele familie in huis zitten.

7. Kurkuma tegen bedwantsen

Kurkuma is niet alleen super gezond en goed voor je lichaam, het is ook een effectief bestrijdingsmiddel. Het kruid bevat namelijk de stof curcumine, die erom bekendstaat dat hij de leefomgeving van insecten aantast. Strooi kurkuma op de plekken waar je last hebt van bedwantsen en kijk later op de dag of dit heeft gewerkt. Ook munt- en lavendelolie zijn een goed middeltje tegen deze beestjes, want ze schijnen een hekel te hebben aan de geur van deze oliën.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf bedwantsen bestrijden?

Jazeker, dit kun je op diverse manieren proberen. Je kunt bijvoorbeeld alle besmette stof wassen op minimaal 60 graden voor minimaal 90 minuten, je huis behandelen met tea tree olie of vermalen silicagel kristallen strooien.

Hoe krijg je bedwantsen uit je bed?

Het is in ieder geval belangrijk dat je al je beddengoed wast op minimaal 60 graden. Stofzuig ook je bed goed, inclusief de zomen en naden en de ruimte onder en rondom je bed.

Wat is de natuurlijke vijand van de bedwants?

De natuurlijke vijand van de bedwants is de kakkerlak. Hij eet namelijk de eitjes van de bedwants op. Maar kakkerlakken in huis uitzetten is natuurlijk niet echt een populaire bestrijdingsmethode.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website