Boktor bestrijden: Dat doe je zo!

Boktor bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb jij last van de boktor in of rondom jouw woning? Boktorren nestelen zich in de houten constructies van je huis of kantoor. Dit kun je zien doordat er boormeel onder het aangetaste hout ligt. In sommige gevallen kun je de torren zelfs horen knagen. Daar wordt je natuurlijk niet blij van. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze te bestrijden of te voorkomen. In dit artikel vertellen we je meer over die manieren!

Hoe kun je zelf de boktor bestrijden? 6 tips!

Het is mogelijk om zelf de boktor en zijn larven te bestrijden, dit kan op diverse manieren. Wel is het belangrijk dat je hier op tijd mee begint, want de larven kunnen in een korte tijd al veel schade aanrichten. Maar hoe doe je dat eigenlijk en welke bestrijdingsmiddelen heb je hiervoor nodig? Dat gaan we je vertellen.

1. Behandel het hout voor

Om te beginnen is het belangrijk dat je het hout waar de boktor in zit voorbehandelt als je de houtwormen wil gaan bestrijden. Vaak komt de boktor voor op zolders en in kelders, aangezien hier veel hout aanwezig is. Als je houten constructies of meubels wil gaan behandelen tegen de boktor, moet het hout eerst goed vrij zijn van vocht. Daarna dien je het hout goed te schuren en af te stoffen. Hiermee zorg je dat het bestrijdingsmiddel tegen de boktor goed door het hout heen dringt.

2. Hout invriezen

Mochten er vooral kleine voorwerpen in je woning besmet zijn met de boktor, dan kan het al genoeg zijn om deze voorwerpen in te vriezen. Je hebt hier dus wel een grote vriezer voor nodig, maar het is een effectieve manier om de houtwormen te bestrijden. Als je de voorwerpen voor een langere tijd in de vriezer laat liggen, gaan zowel de volwassen boktorren als de larven dood.

3. Ammoniak, chloor, azijn of spiritus

Mensen kiezen er wel eens voor om de boktor te bestrijden met behulp van ammoniak, chloor, azijn of spiritus. Helaas zijn deze middelen meestal niet zo effectief, omdat ze niet ver genoeg in het hout doordringen om alle larven te doden die erin zitten. Daarnaast stinken de middelen behoorlijk en kunnen ze schade toebrengen aan je luchtwegen en je algemene gezondheid. Het inademen van deze middelen kan kortademigheid, ademhalingsproblemen en zelfs bewusteloosheid veroorzaken als je er te lang aan wordt blootgesteld. Kies je er toch voor om een poging te wagen met deze middelen, zorg er dan in ieder geval voor dat je goede ventilatie in huis hebt.

4. Petroleum, benzine of terpentine

Benzine, terpentine en petroleum zijn erg brandbaar en dus ook behoorlijk gevaarlijk. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen deze middelen inzetten om de boktor te bestrijden. Het kan wel goed preventief werken om het kwetsbare hout in te smeren met een van deze middelen, maar dit werkt slechts voor de korte termijn. Als de larven diep in het hout zitten, bereik je ze niet met petroleum, benzine of terpentine. Hiervoor zou je de vloeistof dieper in het hout moeten injecteren, maar hier is speciaal gereedschap voor nodig. Daarnaast is het natuurlijk niet heel veilig om met deze middelen te werken rondom hout. Een klein ongelukje kan al een behoorlijke brand veroorzaken. En we gaan er vanuit dat je dat er niet voor over hebt om van de boktor af te komen!

5. Boktor bestrijden met gas

Het komt regelmatig voor dat boktorren zich nestelen in houten meubels. Het is niet aan te raden om een middel als benzine of ammoniak op een meubelstuk te smeren, aangezien dit blijvende schade kan veroorzaken. Je kunt er wel voor kiezen om de boktor in meubels te bestrijden met behulp van gas. Dit moet je vaak wel door een bedrijf laten doen dat hierin gespecialiseerd is. Zij plaatsen het meubelstuk dan in een speciale gaskamer. Het gas bestrijdt effectief de boktor en de larven, zonder dat het meubelstuk hierbij kan beschadigen. Als het om een ernstige plaag van de boktor gaat, worden er wel eens hele huizen ingepakt om de houtwormen te bestrijden met gas.

6. Permethrin als bestrijdingsmiddel

Wil je als particulier de boktor bestrijden met behulp van een gif, dan kom je meestal uit bij een middel met permethrin als basis. Toch is dit niet het meest effectieve middel dat je in kunt zetten, aangezien het net als benzine en ammoniak niet ver genoeg in het hout kan doordringen om alle larven te doden. Daarnaast is permethrin een gevaarlijk gif dat bij inname kankerverwekkend kan zijn. Zeker als je kleine kinderen of huisdieren hebt, raden we je af om dit middel in te zetten. Vooral voor katten kan dit erg gevaarlijk zijn, want het tast hun lever aan.

De boktor professioneel laten bestrijden

Als je één of enkele boktorren in huis hebt, is het mogelijk om ze zelf te bestrijden. Maar wanneer dit meer richting een plaag gaat, raden wij altijd aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om de insecten te bestrijden. Zo weet je zeker dat je er echt vanaf bent!

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je boktor in huis?

Je kunt per ongeluk boktor in huis halen als je bijvoorbeeld hout uit het bos meeneemt naar binnen. Let dus altijd op als je een groter stuk hout meeneemt van buiten.

Hoe weet je dat je boktor hebt?

Je kunt zien dat je boktor in huis hebt als je kleine gaatjes tegenkomt in houten meubels of constructies. Dit zijn de uitvliegopeningen die de torren gebruiken. Daarnaast zie je vaak boormeel liggen onder het aangetaste hout.

Kun je boktor horen knagen?

Ja, het kan voorkomen dat je de larven van de boktor aan het hout hoort knagen.

Wat kun je doen tegen de boktor?

Je kunt het proberen met middelen zoals benzine of ammoniak, maar dit is niet aan te raden. Het meest effectieve is het invriezen van het aangetaste hout of het behandelen van je woning met gas. Dit laatste moet je echter door een professional laten doen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website