Duiven bestrijden: Zo doe je dat!

Duiven bestrijden: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je veel last van duiven in je tuin en wil je hier graag vanaf? Dat kunnen we ons goed voorstellen, duiven kunnen immers voor veel overlast zorgen. Ze poepen alles onder en dit kan ook andere huisdieren ziek maken, zoals honden of katten. Die zullen soms namelijk proberen de duivenpoep op te eten. Daarnaast kunnen duivennesten allerlei insecten en ander ongedierte aantrekken. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop je duiven in je tuin kunt bestrijden of afschrikken. In dit artikel zetten we die manieren voor je op een rij!

Duiven weghouden uit je tuin

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om duiven weg te houden uit je tuin, zodat je overlast kunt beperken of voorkomen. Gelukkig is het heel makkelijk om overlast van duiven te voorkomen, als je maar weet hoe je dat moet doen. Hieronder geven we je een aantal tips om duiven weg te houden bij jouw tuin en huis.

1. Voedsel in je tuin

Duiven zijn altijd op zoek naar voedsel en water, dus als je etenswaren of water in je tuin of op je balkon hebt liggen, zullen ze hier snel op afkomen. Probeer de omstandigheden in je tuin of op je balkon altijd zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor duiven, zo zullen ze eerder wegblijven.

2. Duivenpinnen

Duivenpinnen zijn een goede manier om duiven weg te jagen en ook weg te houden uit je tuin. Deze pinnen zorgen ervoor dat een duif niet meer makkelijk kan landen op je balkon of op je schutting. De pinnen doorboren de vogels niet, maar schrikken ze wel erg af.

3. Touwtje aan je balkonrand

Span een touwtje een paar centimeter boven de rand van je balkon. Als de duif op je balkon wil landen, wordt hij tegengehouden door het touwtje en probeert de duif vervolgens op het touw te gaan zitten als reactie. De duif kan niet in evenwicht blijven zitten op het dunne touwtje en zal dus weer weg gaan.

4. Staalkabel of plastic tasjes

In plaats van het spannen van een touwtje kun je er voor kiezen om een staalkabel te spannen of om plastic tasjes op te hangen, zodat de duif nog nauwelijks ruimte heeft om te landen en om er te zitten.

5. Ultrasoon geluid tegen duiven

Duiven hebben een ander gehoor dan mensen. Het inzetten van een apparaat met ultrasoon geluid kan daarom erg effectief zijn om duiven weg te jagen. Je kunt op het internet makkelijk een apparaat vinden op zonne-energie dat een geluid uitzendt dat duiven erg vervelend vinden. Mocht je katten of honden in huis hebben, dan is dit niet altijd de beste oplossing. Zij kunnen namelijk ook niet goed tegen ultrasoon geluid en zullen hier dus ook hinder van ondervinden.

6. Maak een plukplaats na

Duiven hebben diverse natuurlijke vijanden, met name roofvogels. Duiven blijven daarom vaak weg bij plekken waar ze hoopjes veren zien liggen. Ze zullen dit namelijk associëren met het doden van een duif door een roofvogel. Door zo’n ‘plukplaats’ na te bootsen in je tuin of op je balkon, zul je duiven dus makkelijker weghouden. Hiervoor kun je nepveren gebruiken, maar je kunt ook echte veren verzamelen.

7. Gebruik geen kleefgel

Er zijn mensen die ervoor kiezen om kleefgel met polybutyleen op hun schutting, balkon, hekken of relingen te smeren. Als een duif op een oppervlak gaat zitten dat besmeurd is met de gel, krijgt hij zijn poten of veren nog amper los. De duif kan zich hierdoor ernstig verwonden en zelfs overlijden aan zijn verwondingen. Ook andere dieren die in aanraking komen met de gel zullen gewond raken. Gebruik de kleefgel dus zeker niet als je diervriendelijk te werk wil gaan. Officieel is het verboden om deze methode te gebruiken in Nederland.

8. Duiven vergiftigen mag niet

Je mag dus geen kleefgel gebruiken om duiven weg te jagen uit je tuin. Ook het vergiftigen van de vogels is volgens onze wet niet toegestaan. Je kunt hier een boete voor krijgen als je het toch doet en het opgemerkt wordt. Er kan ook doorvergiftiging optreden, doordat de vergiftigde duif door een ander dier op wordt gegeten, bijvoorbeeld een hond of een kat. De hond of kat zal dan zelf ook vergiftigd raken.

Duiven zelf bestrijden

Heb je al van alles geprobeerd, maar lukt het je niet om de duiven uit je tuin of van je balkon weg te houden? Dan is het tijd om op een andere manier actie te gaan ondernemen. Dit kun je op een aantal manieren doen:

  • Neppe roofvogels: Duiven zijn prooidieren en zijn dus bang voor roofdieren. Je kunt neppe roofvogels in je tuin of op je balkon zetten om de duiven af te schrikken. 
  • Waterspuit: Hebben de neppe roofvogels niet het gewenste effect? Dan kun je proberen om de duiven weg te jagen met behulp van een waterspuit. De duiven vinden dit erg vervelend en zullen eerder wegblijven. 
  • Sterke geuren: Je kunt duiven ook bestrijden met behulp van sterk geurende kruiden zoals kaneel en peper. Duiven hebben hier namelijk echt een hekel aan. Strooi bijvoorbeeld een hoop peper op je balkon of in je tuin en je zult merken dat de overlast van de duiven snel afneemt.

Professioneel duiven laten bestrijden

Heb je al van alles geprobeerd, maar lukt het je niet om zelf van de duiven in je tuin of op je balkon af te komen? Dan kun je ervoor kiezen om ze professioneel te laten bestrijden, bijvoorbeeld door een ongediertebestrijder.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van de duiven af?

Je kunt duiven op diverse manieren wegjagen: een neppe roofvogel, sterk geurende kruiden of met behulp van ultrasoon geluid.

Waar heeft een duif een hekel aan?

Duiven hebben een hekel aan sterk geurende kruiden, zoals kaneel of peper. Als je dit in je tuin of op je balkon strooit, zullen duiven sneller wegblijven.

Welk gif voor duiven?

Het is in Nederland wettelijk verboden om duiven te vergiftigen, omdat het risico op doorvergiftiging te groot is. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website