Engerlingen bestrijden: Dat doe je zo!

Engerlingen bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Mensen hebben vaak last van engerlingen in hun gazon. Dit zijn insecten die zich te goed doen aan gras, vaak vooral de larven van bepaalde soorten kevers die onder de grond leven en vanaf daar de wortels van je gras opeten. De kans dat er een paar in je tuin zitten is groot, maar daar heb je niet zo veel last van. Pas als het een plaag wordt, ontstaan er echt problemen. De beestjes kunnen namelijk veel schade aanrichten aan je gazon en soms zelfs aan de rest van je tuin. Vaak komt men de beestjes tegen tijdens het onderhouden van het gazon. Mocht je een plaag aan engerlingen hebben, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. In dit artikel vertellen we je hoe je het beste engerlingen kunt bestrijden!

Engerlingen in je tuin bestrijden en voorkomen: 5 tips

Als je merkt dat er engerlingen in je tuin zitten, dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben om je gazon te beschermen. Weet je niet zo goed waar je aan kunt zien of je deze beestjes in de tuin hebt zitten? Let erop of je gele, kale plekken tegenkomt in je gazon. Dit is het gevolg van engerlingen die de wortels van het gras opeten. Daarnaast zul je waarschijnlijk ineens meer vogels in je tuin hebben, aangezien zij deze beestjes eten. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn vandaag de dag niet meer toegestaan, dus die methode valt in ieder geval af. Dit heeft onder andere te maken met de impact die dit soort bestrijdingsmiddelen hebben op het milieu en het ecosysteem in een tuin. Hieronder geven we je een aantal andere tips om engerlingen in je tuin te bestrijden en te voorkomen.

1. Engerlingen bestrijden met aaltjes

De meest gebruikte methode om engerlingen te bestrijden is door het inzetten van aaltjes. Dit zijn natuurlijk vijanden van de engerlingen. Het zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan. Ze dragen een bacterie bij zich die de insecten van binnenuit aantast, waardoor ze doodgaan. Engerlingen die geïnfecteerd zijn met deze bacterie sterven binnen een aantal dagen. Vervolgens vermenigvuldigen de aaltjes zich binnen in de engerling en de nieuwe generatie gaat weer op zoek naar andere slachtoffers. Zo ben je dus in mum van tijd van jouw engerlingen probleem af. Ga jij engerlingen bestrijden met aaltjes? Per 10 vierkante meter gazon heb je 5 miljoen aaltjes nodig om dit effectief te doen.

2. De beste tijd om engerlingen te bestrijden

Ben je van plan om engerlingen aan te gaan pakken die in je tuin zitten? Dan kun je dit het beste doen tussen mei en augustus. In deze periode komen de eitjes van de meeste kevers namelijk uit. Het beste moment om de beestjes te bestrijden is net na het uitkomen van de eitjes. Naast de periode is ook de bodemtemperatuur belangrijk. Voor het effectief bestrijden van engerlingen met aaltjes moet de temperatuur van de bodem minimaal 10 graden zijn. Is de bodem kouder dan 10 graden, dan overleven de aaltjes het namelijk niet lang genoeg om de engerlingen te doden.

3. Engerlingen voorkomen met natuurlijke middelen

Wil je graag voorkomen dat er engerlingen in je tuin komen te zitten? Dit kun je op verschillende manieren doen. Een eenvoudige manier om de beestjes weg te houden bij jouw gazon, is door een natuurlijk middel te gebruiken om je gazon een betere weerstand te geven. Een voorbeeld van zo’n middel is Welkoop Grasinsecten. Je lost dit middel op in water en strooit dit vervolgens over je gazon. Je gazon wordt hierdoor sterker, waardoor het minder snel aangetast zal worden door engerlingen.

4. Onderhoud je gazon goed om engerlingen tegen te gaan

Een andere manier om te zorgen dat je geen last krijgt van deze  beestjes in je tuin, is door je gazon goed te onderhouden. Hierdoor zorg je namelijk ook dat jouw gazon sterk is en een goede weerstand kan bieden tegen invloeden van buitenaf. Geef het gras genoeg water en meststoffen en zorg ervoor dat je twee keer per jaar het gazon verticuteert. Zo zorg je dat er geen mos in je gazon blijft liggen, waar de keverlarven onder andere op af komen.

5. Plant sterk geurende planten tegen engerlingen

Ten slotte kun je zorgen dat je geen last krijgt van engerlingen door sterk geurende planten in je tuin te zetten. De beestjes vinden de geur en smaak van deze planten namelijk erg vies en zullen sneller wegblijven.

Zo kun je engerlingen in je gazon herkennen

Weet je niet zeker of je engerlingen in je tuin hebt? Er zijn een aantal manieren om dit te herkennen, maar het meest opvallende zijn gele, kale plekken die ontstaan in je gazon. Dit is het gras dat dood gaat doordat de beestjes de wortels ervan opeten. Daarnaast trekken de keverlarven meer vogels aan. Je zult de vogels waarschijnlijk zien wroeten in de grond om de beestjes eruit te trekken. Dat is natuurlijk ook niet prettig, aangezien je gazon hierdoor nog meer schade oploopt.

Veelgestelde vragen

Wat helpt echt tegen engerlingen?

De beste manier om engerlingen in je tuin te bestrijden is met behulp van aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine parasieten die de engerlingen van binnenuit doodmaken.

Waar kunnen engerlingen niet tegen?

Engerlingen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Als je deze in je tuin zet, is de kans kleiner dat je last krijgt van engerlingen. Denk bijvoorbeeld aan knoflook of citroenkruid.

Kunnen engerlingen vanzelf verdwijnen?

Uiteindelijk gaan engerlingen vanzelf weg, ze worden op den duur immers kevers. Laten ze geen schade achter, dan is er niets aan de hand. Vaak is dit helaas niet het geval.

Welke maand engerlingen?

De eitjes van kevers komen uit in de maanden mei, juni, juli en augustus. Het beste moment om de beestjes te bestrijden is aan het begin van die periode, als de eitjes net uit zijn gekomen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website