Heb je veel last van groene aanslag op tegels rondom je huis? Dat is erg vervelend en je wil dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk verhelpen. Het is helaas een klus die ieder jaar weer terugkomt, maar als je het goed bijhoudt, scheelt dat al een hoop. Na iedere koude en natte winter zul je merken dat de tegels in je tuin weer wat groen uitgeslagen zijn. Als je in het voorjaar weer lekker gebruik wil maken van je terras, wil je dit uiteraard eerst schoonmaken. In dit artikel vertellen we je hoe je eenvoudig groene aanslag kunt verwijderen!
Groene aanslag op je tegels is eigenlijk gewoon onkruid. Het is een natuurlijke groei van mos en algen, die ontstaan door de vochtige en koude omstandigheden in de winter. Die algen en dat mos scheiden bepaalde soorten slijm uit die ervoor zorgen dat je tegels gevaarlijk glad kunnen worden. Bacteriën houden van donkere en vochtige plekken, waardoor je vaak last hebt van groene aanslag in de herfst en winter. Mos en algen groeien daarnaast beter op een poreus of onregelmatig oppervlak. Er zijn diverse manieren waarop je groene aanslag kunt verwijderen. Die manieren gaan we hieronder voor je op een rij zetten.
Als je groene aanslag hebt op je tegels, kun je deze het beste verwijderen met een hogedrukreiniger. Let er wel op dat dit ervoor zorgt dat jouw tegels ruwer worden, waardoor groene aanslag zich in het vervolg nog makkelijker aan de tegels kan hechten. Daarnaast moet je voorzichtig zijn dat jij jouw tegels niet beschadigt met de hogedrukspuit. In plaats hiervan kun je ervoor kiezen om groene aanslag van je tegels af te halen met behulp van lauwwarm water en soda, groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel.
Het kan ook zijn dat je mos en algen op een houten ondergrond krijgt, bijvoorbeeld als je een terras hebt met houten vlonderplanken. In dat geval kun je de aanslag het beste verwijderen met lauwwarm water en een speciaal schoonmaakmiddel voor groene aanslag, bijvoorbeeld van HG. Zorg dat je in dit geval altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt. Zo krijg je namelijk het beste resultaat. Je kunt er ook voor kiezen om de aanslag op hout weg te halen met behulp van soda of groene zeep. Een hogedrukreiniger kun je op hout beter niet gebruiken, aangezien de kans op beschadiging een stuk groter is dan bij tegels.
Als je last hebt van aanslag op je balkon, kun je deze het beste verwijderen met vloeibare groene zeep, warm water en een bezem. Vind je het idee niet zo fijn om de algen en mos van het balkon af te schrobben? Dan kun je in plaats daarvan gebruikmaken van een terrasreiniger. Dit apparaat heeft namelijk een roterende wasborstel waarmee je jouw terras grondig schoon kunt maken zonder al te veel druk te hoeven zetten!
Ten slotte kun je er nog voor kiezen om de aanslag aan te pakken met behulp van schoonmaakazijn of chloor. Het nadeel hiervan is alleen dat beide middelen erg slecht zijn voor dieren en planten en dat ze een hele nare geur met zich meebrengen. Dit is dan ook de reden dat wij deze methode niet aanraden. Echt milieuvriendelijk is het immers niet. Daarnaast kun je er zelf last van krijgen als je geur blijft hangen of als de bodem van je tuin aangetast wordt en al je planten doodgaan.
Ten slotte is het mogelijk om strooizout te gebruiken om groene aanslag te verwijderen. Strooi keukenzout of strooizout over het oppervlak waar groene aanslag op zit en je zult merken dat het mos en de algen snel verdwijnen. Door het zout drogen ze namelijk uit. Voornamelijk op verharde ondergrond zoals parkeerterreinen, opritten of wandelpaden werkt deze methode heel goed. Gebruik alleen geen zout op speciaal gecoate tegels. Het zout tast namelijk de toplaag van zulke tegels aan, waardoor onder andere de kleur op den duur kan gaan vervagen. Daarnaast trekken de gecoate tegels meer vuil aan als de toplaag beschadigd raakt. Op andere oppervlakken kun je prima gebruik maken van strooizout of keukenzout!
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar het voorkomen van groene aanslag is niet altijd even makkelijk. Toch kun je de kans op mos en algen sterk verkleinen door voor een goede afwatering te zorgen in je tuin of op je balkon. Dit kun je doen door het terras of je balkon een beetje schuin af te laten lopen, zodat het water wegloopt. Je kunt er ook voor kiezen om een goed drainagesysteem aan te leggen of gecoate betontegels te laten leggen op je terras. Er blijft dan minder water liggen op je terras of je balkon, waardoor de kans op algen en mos een heel stuk kleiner wordt.
De beste manier om mos en algen van tegels, hout of je balkon te krijgen, is met behulp van een speciaal schoonmaakmiddel voor groene aanslag, bijvoorbeeld van HG. Dit middel is namelijk niet schadelijk voor het materiaal zelf en ook niet voor het milieu.
Groene aanslag kun je verwijderen met een hogedrukspuit, azijn, chloor, een speciaal schoonmaakmiddel, soda, groene zeep of een terrasreiniger. Een hogedrukspuit, azijn en chloor zijn echter niet aan te raden aangezien ze schade kunnen veroorzaken.
Je kunt azijn gebruiken om mos en algen van tegels, hout of je balkon te krijgen. Wij raden het echter niet aan, aangezien het slecht is voor planten en dieren en daardoor onbedoelde schade aan kan richten in je tuin of op je balkon.