Houtworm bestrijden: Dat doe je zo!

Houtworm bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van houtwormen in huis? Dat is erg vervelend, want deze beestjes kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Houtwormen voeden zich namelijk met hout, waardoor ze de draagbaarheid van houten constructies of meubels in je huis aan kunnen tasten. Dit kan zelfs leiden tot een gevaar op instorten. Zo ver wil je het uiteraard niet laten komen, dus je moet op tijd actie ondernemen. Je kunt houtwormen professioneel laten bestrijden, maar er zijn ook manieren om deze beestjes zelf aan te pakken. In dit artikel vertellen we je hoe je de houtworm kunt bestrijden!

Houtworm zelf bestrijden: 4 tips!

Als je van plan bent om de houtwormen in je huis zelf te gaan bestrijden, kun je dat op een aantal manieren doen. Het is niet eenvoudig om zelf de houtworm te bestrijden, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen voordat je professionele hulp inschakelt. Je moet zorgen dat zowel de houtwormen als de eitjes en de larven dood gaan, anders begint het probleem gewoon weer opnieuw. Hieronder leggen we uit hoe je zelf kunt proberen de houtwormen in je huis uit te roeien.

1. Gif gebruiken om houtwormen aan te pakken

Het is mogelijk om houtwormen zelf te bestrijden met behulp van gif. Het gif dat je hiervoor nodig hebt, is meestal gemaakt op basis van permethrin. Dit middel staat ook wel bekend als de houtwormdood. Het is dus zeker effectief, maar we raden je toch af om zelf aan de slag te gaan met dit gif. Het gif dat je als particulier kunt kopen tegen houtwormen, is namelijk erg slecht voor de gezondheid als je er niet voorzichtig mee bent. Wil je houtwormen in je huis uitroeien met gif, laat dit dan het liefst door een professionele ongediertebestrijder doen.

2. Hitte of kou inzetten

Je huis helemaal laten behandelen tegen houtworm kun je dus beter uit handen geven, maar er zijn wel dingen die je eventueel zelf kunt doen. Houtwormen kunnen niet tegen extreme hitte of kou. Om de houtworm te bestrijden met hitte, moet je voorwerpen in de oven verhitten tot in ieder geval 55 graden en dit voor minimaal een half uur. Om de wormen te bestrijden met kou, moet je voorwerpen minimaal twee weken in de vriezer leggen. Het nadeel van deze methode is dat het eigenlijk alleen toe te passen is bij kleine voorwerpen, aangezien ze in de oven of in de vriezer moeten passen. Of je moet toevallig iemand kennen met een hele grote vrieskist waar meubels in zouden passen. Zit de houtworm in de vloer, in een houten constructie of in een groot meubelstuk, dan is deze methode dus niet geschikt. 

3. Houtworm bestrijden met petroleum

Je kunt er ook voor kiezen om houtworm te bestrijden met behulp van petroleum. Smeer het aangetaste hout helemaal in met deze vloeistof. Houtwormen gaan meteen dood als ze in aanraking komen met dit middel. Het nadeel van deze manier van houtluizen bestrijden, is dat het middel niet overal in het hout komt. Het dringt namelijk niet diep genoeg door. Hierdoor is de kans groot dat er toch nog eitjes of larven blijven leven en dat het probleem dus niet verholpen is.

4. Houtworm aanpakken met ammoniak of azijn

Ammoniak en azijn kunnen ook erg effectief zijn tegen houtworm. Het middel zal niet altijd diep genoeg doordringen om alle eitjes dood te maken, maar je kunt er wel veel wormen mee uitroeien. Ga je dit proberen met ammoniak, doe dit dan wel op een veilige manier. Ammoniak kan namelijk schade aan de luchtwegen veroorzaken als je er niet verstandig mee om gaat. Wees niet te koppig en zet jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de rest van je gezin altijd op nummer 1!

Voorkomen dat er houtwormen binnen komen

Je kunt houtwormen in je huis dus bestrijden, maar eigenlijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Maar hoe voorkom je eigenlijk dat er houtwormen in je huis terechtkomen? Houtwormen leven over het algemeen in het bos, in wild hout. Mocht je dus vaak hout meenemen uit het bos, bijvoorbeeld takken of stukken boomstronk, dan kan het zijn dat je per ongeluk houtwormen of houtworm eitjes mee naar binnen neemt. De eitjes zitten vaak diep in het hout en vallen dus niet zomaar op als je een stuk hout bekijkt. Check dus altijd goed op houtworm voordat je wild hout in huis haalt. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om het hout preventief te behandelen tegen de beestjes. Doe dit bijvoorbeeld met een laag lak, olie of beits. Houtwormen houden namelijk niet van bewerkt hout en zullen vanzelf weggaan. 

Professioneel houtworm laten bestrijden

Lukt het je zelf niet om van de houtworm in je huis af te komen? Dan is het toch verstandig om een professional in te schakelen voor het uitroeien van deze vervelende insecten. Veel middelen die de houtworm echt uitroeien zijn erg schadelijk voor de gezondheid, dus is het beter om hier niet als particulier mee aan de slag te gaan. Daarnaast zal een professional sneller aangetast hout herkennen en dus weten wat er allemaal behandeld moet worden. Zorg wel dat je dit op tijd doet, want houtwormen kunnen in korte tijd meer schade veroorzaken dan je misschien zou denken. 

Veelgestelde vragen

Waar gaat houtworm dood van?

Houtworm gaat dood als het in contact komt met brandbare stoffen, zoals petroleum of benzine. Ook pure alcohol helpt goed. Het enige probleem is dat deze stoffen vaak niet ver genoeg in het hout dringen. Gif is daarom vaak effectiever.

Kan houtworm vanzelf verdwijnen?

Nee, als je houtworm in huis hebt zal deze niet vanzelf verdwijnen. Een plaag kan zelfs ieder jaar terugkeren als je er niets tegen doet. Daarnaast kunnen houtwormen voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals instortgevaar in je huis. Wacht dus nooit te lang met het bestrijden van deze insecten!

Waar kan houtworm niet tegen?

Houtworm kan niet tegen extreme hitte of kou, daarnaast is gas ook een effectieve manier om de insecten uit te roeien.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website