Kakkerlakken bestrijden: Wij hebben 10 tips voor je!

Kakkerlakken bestrijden: Wij hebben 10 tips voor je!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van kakkerlakken in huis? Daar wordt je natuurlijk echt niet blij van, want kakkerlakken zijn nou niet de meest smakelijke huisgenoten. Helaas zijn ze niet altijd even makkelijk uit te roeien. Toch is het verstandig om op tijd in actie te komen als je kakkerlakken aantreft in huis, want ze kunnen allerlei ziektes met zich meedragen en gaan op den duur ook in je verse voedsel zitten als ze de kans krijgen. In dit artikel vertellen we je wat je zelf kunt doen om kakkerlakken te bestrijden!

Wat te doen tegen kakkerlakken? 10 tips

Heb je pas een aantal kakkerlakken gezien of misschien zelfs maar één en wil je liever eerst proberen ze zelf aan te pakken voordat je een professional belt? Kakkerlakken zelf bestrijden is niet makkelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen. Houd wel in de gaten dat het bestrijden van deze beestjes nooit zonder risico is. Lees de tips hieronder dus goed door.

1. Een val voor kakkerlakken

Ja, je kunt kakkerlakken in de val proberen te lokken, net als je dat doet bij muizen met een muizenval. Een kakkerlakkenval is een doosje met een lokstof erin. Als de kakkerlak in het doosje terechtkomt, dan blijft hij hierin kleven. Je plaatst die lokdoosjes op plekken waar je regelmatig kakkerlakken ziet lopen in huis. Vergeet niet om de zoveel tijd even te controleren of je iets gevangen hebt en gooi het doosje weg als deze vol zit. Lokdoosjes zijn ook goed te gebruiken als je vermoedt dat er kakkerlakken in je woning zitten, maar dit niet zeker weet. Vang je iets, dan weet je dat je inderdaad kakkerlakken in huis hebt.

2. Kakkerlakken spray inzetten

Veel mensen gaan meteen over op het gebruiken van chemische middelen om kakkerlakken te bestrijden, zoals een kakkerlakken spray. Je kunt die spray gebruiken om zoveel mogelijk gaten, naden en kieren in de muren en vloeren van je huis te behandelen. Hier zitten kakkerlakken namelijk in de meeste gevallen verborgen. Spuit deze spray in ieder geval nooit op meubilair en al helemaal niet op etenswaren. Het is namelijk een erg giftige stof en je wil niet dat je per ongeluk jezelf of een familielid vergiftigt. Zorg na het gebruiken van de spray ook dat je de ruimte goed ventileert.

3. Kakkerlakken bestrijden met zeep en water

Als je de kakkerlakken in jouw huis aan wil pakken met een minder agressief middel, is zeep een goede optie. Meng een halve liter water met vloeibare zeep en stop het mengsel in een spuitbus. Kom je een kakkerlak tegen, spuit het mengsel dan direct op het beestje. De zeep zorgt ervoor dat de poriën waaruit een volwassen kakkerlak ademt, verstopt raken. Hierdoor stikt de kakkerlak. Let er wel op dat het nogal snelle insecten zijn, dus om dit effectief te doen moet je ze zo voorzichtig en stil mogelijk benaderen.

4. Een vochtige dweil

Heb je last van kakkerlakken in je keuken? Plaats hier dan in de avond een natte dweil op de vloer. Kakkerlakken zijn gek op vocht en zullen dus hoogstwaarschijnlijk ‘s nachts in de dweil kruipen. Zo kun je ze de volgende ochtend makkelijk met dweil en al buiten gooien. Vervolgens kun je ze dood trappen en hun lijken in plastic zakjes doen. Gooi die zakjes meteen weg.

5. Kakkerlakken bestrijden met gipspoeder

Een andere mogelijkheid om kakkerlakken zonder gif te verdelgen, is met gipspoeder. Meng het gipspoeder met poedersuiker en stop het in een bakje. Maak meerdere bakjes en plaats de bakjes in de besmette ruimtes. Zet naast ieder bakje poeder ook een bakje met water neer. De kakkerlakken zullen eten van het poeder en erge dorst krijgen. Zodra ze het water drinken, verhard het gipspoeder in hun lijf en sterven ze. 

6. Een glazen pot

Heb je ooit gehoord van de ‘Vegas Roach Trap’? Ook dit is een manier om kakkerlakken te vangen zonder het gebruik van gif. Zoek een glazen pot met een nauwe opening en vul deze met koffiedrab en eventueel wat water. Als de kakkerlakken in de pot kruipen, komen ze er niet meer uit. De binnenkant van de pot is namelijk te glad voor hen om weer naar boven te kruipen.

7. Zorg dat jij afval goed opruimt

Kakkerlakken komen in de meeste gevallen af op afval of etensresten. Als je veel afval laat slingeren in huis en op de grond, dan is de kans dus groter dat je last krijgt van kakkerlakken. Zorg dus dat jij jouw huis goed opgeruimd houdt, om te voorkomen dat kakkerlakken naar binnen komen. Regelmatig goed poetsen helpt ook zeker, want de beestjes houden niet van schone geuren. Ook in je tuin is het verstandig om takken en bladerhopen zo snel mogelijk op te ruimen en in een afgesloten container te doen.

8. Voedsel goed opbergen

Zorg altijd dat kruipende insecten zoals kakkerlakken absoluut niet bij je eten kunnen komen. Heb je last van kakkerlakken in huis, berg dan altijd je eten goed op, zodat ze er niet bij kunnen. Gebruik bakken waar ze niet doorheen kunnen komen, zoals plastic bakken of dozen van hard plastic. Sluit ze goed af zodat de insecten er zeker niet in kunnen komen. Zorg ook dat je direct na het eten de afwas doet, want kakkerlakken komen ook op etensresten op borden en pannen af.

9. Zo min mogelijk vocht in huis

Kakkerlakken zijn gek op een warme en vochtige omgeving, vooral de Duitse kakkerlak. Heb je last van deze insecten? Zorg dan dat je jouw verwarming niet te hoog draait en dat de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk is. In de keuken en badkamer kan dat lastig zijn, maar het is wel te doen door bijvoorbeeld regelmatig ramen open te zetten.

10. Professionele bestrijding

Lukt het je niet om de kakkerlakken in je huis zelf te bestrijden of heb je echt last van een plaag? Dan is het altijd beter om een professional in te huren, zodat je zeker weet dat je van het probleem af bent. Wacht hier niet te lang mee, want kakkerlakken kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen als ze te lang in huis zitten.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je van kakkerlakken af?

De beste manier om van kakkerlakken af te komen is het inzetten van een professionele ongediertebestrijder.

Wat doen als je een kakkerlak ziet?

Je kunt ervoor kiezen om ze met een chemische spray te bestrijden, maar dit kan ook met water en zeep.

Kunnen kakkerlakken tegen chloor?

Kakkerlakken zullen niet altijd dood gaan van chloor, maar het is wel een goede manier om hun uitwerpselen te verwijderen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website