Katten uit de tuin houden: Zo doe je dat!

Katten uit de tuin houden: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Als jouw buren of mensen bij jou in de straat katten hebben, zul je er vast wel eens last van hebben dat ze bij je in de tuin zitten of over de schutting lopen. Voor mensen die zelf niet van katten houden en ze niet in de tuin willen hebben, kan dit voor veel frustratie zorgen. Helaas kun je niet zomaar van mensen vragen dat ze hun katten binnen houden, aangezien het wettelijk is toegestaan om je kat naar buiten te laten. Maar hoe kun je dan zorgen dat ze uit je tuin wegblijven? Dat vertellen we je in dit artikel!

Laten jouw buren hun katten wel of niet naar buiten?

Voor veel katteneigenaren is het een groot dilemma: laat je de katten wel of niet naar buiten? Vooral als je midden in de stad woont of langs een drukke weg, is het niet zo aantrekkelijk om je katten naar buiten te laten, aangezien er nogal wat risico’s zijn. Wil jij jouw kat graag de keuze geven, dan kun je een kattenluikje installeren in de deur, zodat ze naar binnen en naar buiten kunnen wanneer ze dat willen. Je kunt er echter ook voor kiezen om je kat binnen te houden als je het een te groot risico vindt om hem naar buiten te laten. Een binnenkat past zich meestal prima aan met deze levensstijl, maar het is wel belangrijk dat ze gezelschap hebben binnen.

Hoe kun je katten uit de tuin houden? 7 tips!

Als je veel overlast ondervindt van katten in je tuin en je buren willen ze niet binnen of in hun tuin houden, dan zijn er gelukkig een aantal manieren waarop je kunt zorgen dat de katten uit jouw tuin blijven. Hieronder geven we je een aantal tips om je tuin vrij van katten te houden!

1. Cacaodoppen tegen katten

Katten lopen het liefst op grond die onbegroeid is. Als je de grond bedekt met een bodembedekker, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, voelt dat niet fijn aan hun pootjes en zullen ze dus minder snel jouw tuin in lopen. Vooral cacaodoppen vinden katten erg vervelend, aangezien ze een knisperend geluid maken en katten de geur niet prettig vinden.

2. Bodembedekkers tegen katten

Naast de bodembedekkers die we zojuist al benoemden, zijn er ook planten waarmee jij de bodem in je tuin kunt bedekken die katten weg zullen houden. Kies voor planten waar katten echt niet van houden:

 • Citroentijm 
 • Citroenmelisse 
 • Ooievaarsbek 
 • Wijnruit 
 • Citroenverbena 
 • Citroengeranium

3. Barricadeer open grond

Je kunt er ook voor kiezen om open grond in je tuin te barricaderen tegen katten. Als je bijvoorbeeld een moestuin of een moestuinbak in je tuin hebt staan, wil je deze natuurlijk wel kunnen behouden. In dat geval kun je een raster of een raamwerk maken met bamboestokken om te zorgen dat de katten hier niet bij kunnen. Daarnaast staat het leuk in je tuin en is bamboe een stevig materiaal dat niet zomaar kapot zal gaan.

4. Katten houden niet van koffie

Katten houden van graven in de tuin, maar als ze ergens graven waar koffiedrab ligt, zal dit aan haar pootjes blijven plakken. Dat vinden ze niet fijn, want als ze hun poten dan schoon likken, proeven ze de koffie. Dit vinden katten vies. Deze methode is dus vooral effectief als je last hebt van katten die graven in jouw tuin. Daarnaast is koffiedrab goed voor je planten, dus het kan geen kwaad om dit af en toe te strooien in je tuin.

5. Je tuin afschermen voor katten

Als je echt wil dat katten jouw tuin helemaal niet in kunnen, moet jij jouw tuin goed afschermen. Katten zijn immers goede klimmers en het is niet zo makkelijk om ze uit de tuin te houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

 • Borderranden plaatsen bij de schutting zodat katten er niet onderdoor kunnen. 
 • Neem een schutting met verticale planken. Katten klimmer hier minder makkelijk overheen. 
 • Span draden om je tuin heen en let ook op schuurtjes waar katten eventueel overheen je tuin in kunnen. 
 • Plaats vogelpinnen op je schutting, zodat katten er niet overheen kunnen lopen.

6. Katten uit de tuin houden met geluid

Katten hebben een ander gehoor dan wij, ze horen hele hoge tonen die wij nauwelijks tot niet horen. Het inzetten van ultrasoon geluid is daarom een goede methode om katten weg te houden. Je kunt hiervoor een speciaal apparaat halen dat geluid afspeelt dat alleen katten kunnen horen. Vaak hebben de apparaten een bewegingssensor, waardoor ze pas gaan piepen als er beweging in de buurt is.

7. Geur gebruiken

Katten zijn erg gevoelig voor geur, wat betekent dat je dit kunt gebruiken om ze uit je tuin te houden. Geuren die katten vervelend vinden zijn bijvoorbeeld:

 • Sinaasappel 
 • Peper
 • Knoflook 
 • Citroen 
 • Mottenballen 
 • Lavendel

Je kunt dus bijvoorbeeld citroen- of sinaasappel schillen in je tuin strooien of peper en knoflook. Citroenplanten werken ook goed. Let er wel op dat regen ervoor kan zorgen dat de geur weg gaat en dat er dus weer katten in je tuin kunnen komen. Je zult dus vaker moeten strooien of schillen neer moeten leggen.

Veelgestelde vragen

Waar heeft een kat een hekel aan?

Katten hebben een hekel aan grondbedekking die niet fijn voelt aan hun poten, zoals cacaodoppen. Ook koffiedrab helpt tegen katten omdat ze dit niet graag aan hun poten hebben.

Wat is KattenSchrik?

KattenSchrik bestaat uit weerbestendige kleikorrels met een sterke geur van lavendel, waar katten niet van houden.

Kan rechter kat verbieden om in tuin van de buren te lopen?

Een rechter kan een kat niet verbieden om af en toe in de tuin van de buren te lopen. Er zijn al vaker dit soort rechtszaken geweest, maar ze zijn allemaal hetzelfde geëindigd.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website