Motten bestrijden: Dat doe je zo!

Motten bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van motten in je huis of in je tuin? Vooral in huis kunnen motten veel problemen geven. Ze kunnen gaten in je kleding knagen, maar het kan ook zijn dat ze eitjes gaan leggen in je eten. Dat wil je natuurlijk allemaal niet. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te zorgen dat de motten wegblijven uit je huis, maar ook manieren om de motten in je huis te bestrijden. In dit artikel vertellen we je hoe je motten zelf uit je huis weg kunt krijgen!

Motten in huis bestrijden? 10 tips!

Als je last hebt van motten in huis, moet je zo snel mogelijk in actie komen. De insecten planten zich namelijk enorm snel voort en als je niet uitkijkt heb je binnen no-time te maken met een mottenplaag. Of het nu gaat om kleine motjes in huis of om grote motten die meteen opvallen, we raden je aan er meteen tegen in actie te komen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij voor het bestrijden van motten in je huis.

1. Azijn om motten te bestrijden

Als je op zoek bent naar een natuurlijk middel voor het bestrijden van motten, dan kun je azijn gebruiken. Maak een mengsel van water en azijn, ongeveer met de verhouding 1 op 1. Dit helpt niet alleen tegen motten, maar ook tegen hun eitjes en larven. Je kunt het mengsel in een spray fles gieten en het op aangetast textiel spuiten. Je kunt er ook voor kiezen om oppervlakken schoon te maken met dit mengsel, zoals planken in kledingkasten of keukenkastjes. Het kan soms ook helpen om een bakje heet water met azijn in een kast te leggen.

2. Mottenballen neerleggen

Je kunt mottenballen gebruiken tegen kleermotten. Dit zijn motten die gaten in kleding maken. Heb jij last van dit soort motten? Verspreid dan mottenballen in je kledingkast, maar zorg dat deze niet te vochtig is. Als het goed is houden de mottenballen de volwassen motten weg. Zorg er wel voor dat je de mottenballen een keer in de drie maanden vervangt, zodat ze hun werking niet verliezen.

3. Kant-en-klare mottenvallen tegen kleine motjes in huis

Een mottenval bevat een lokstof en een laagje lijm. Wanneer een motje in het doosje terecht komt, blijft hij hierin plakken. Het is verstandig om de vallen te plaatsen op plekken waar je veel motten ziet, maar niet te dicht bij etenswaren.

4. Motten doden met mottenspray

Sprays tegen motten zijn altijd giftig, dus zorg ervoor dat je het nooit recht op kleding of op voedsel spuit. Je loopt dan namelijk de kans om jezelf of andere leden van je gezin te vergiftigen. Het is beter om deze spray op oppervlakken te spuiten zoals kastplanken. Zorg wel dat je na zo’n behandeling met de spray de plank afneemt en dat je er niet meteen weer kleding op legt.

5. Kleding op hoge temperatuur wassen

Door je kleding op een hoge temperatuur te wassen, doodt je alle eitjes en mottenlarven die hier eventueel op zitten. Zorg wel dat je echt heel je kast leeghaalt en alle kleding op 50 of 60 graden wast. Als je ook maar één kledingstuk vergeet, kan de rest weer opnieuw besmet raken. Hang de kleding na het wassen niet meteen weer terug in de kast, maar zorg eerst dat alle volwassen motten ook weg zijn. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de volwassen motten gewoon weer opnieuw eitjes leggen.

6. Kleding in de vriezer leggen

Het kan zijn dat je bepaalde kledingstukken hebt die je niet heel heet mag wassen. In dat geval kun je er in plaats daarvan voor kiezen om de kleding in te vriezen. Het beste is om de kleding minimaal twee dagen in de vriezer te leggen met een temperatuur van -20 graden. De eitjes en de poppen zullen dit niet overleven.

7. Zo vaak mogelijk stofzuigen

Als je motten in je gordijnen, vloerkleden of tapijt hebt zitten, kan het helpen om eens goed te stofzuigen. Desnoods kun je dit iedere dag doen als je veel last hebt van kleine motjes. De kans is groot dat je met het stofzuigen ook een groot deel van de eitjes en larven weghaalt. Het is wel lastig om met stofzuigen alleen het hele motten probleem op te lossen.

8. Textiel in de volle zon hangen

Larven van de kleermot vreten niet alleen je kleding kapot, maar ook gordijnen of tapijten. Heb je last van larven in je gordijnen of tapijten? Hang ze dan een dag in de volle zon als dit mogelijk is en klop ze geregeld uit. De eitjes en mottenlarven kunnen niet goed tegen de warmte en droogte en zullen waarschijnlijk uitdrogen en van de gordijnen of tapijten vallen als je ze uitklopt.

9. Houd je eten achter slot en grendel

Motten die op voedsel afkomen kunnen meedogenloos zijn. Ze zullen proberen eitjes te leggen in open verpakkingen, wat betekent dat je meteen de hele inhoud weg kunt gooien. Zorg dat je producten zoals meel, gedroogd fruit of cacao niet in plastic bewaart, maar liever in blikken of dozen die je goed kunt afsluiten. Zo kunnen de motten er niet bij.

10. Professionele bestrijding

Lukt het je niet om de motten zelf op afstand te houden of te bestrijden? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Wacht hier niet te lang mee, want voor je het weet heb je een mottenplaag te pakken. Professionals zullen mottenlarven meteen herkennen en weten waar de motten eitjes leggen, waardoor ze het probleem bij de bron aan kunnen pakken.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel tegen motten?

Motten hebben een hekel aan laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel. Je kunt de geuren van deze kruiden gebruiken om ze weg te jagen en weg te houden.

Wat te doen tegen motten oma weet raadt?

Motten hebben een hekel aan azijn, dus een bakje met azijn neerzetten waar veel motten komen is een goede manier om ze weg te houden.

Waar gaan motten van dood?

Motten gaan dood van het heet wassen van textiel waar ze op zitten, of het in de vriezer leggen van dit textiel. Ook mottenspray doodt motten meteen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website