5 tips om muizen te bestrijden in je huis!

5 tips om muizen te bestrijden in je huis!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb jij last van muizen in je huis of in je tuin? Dat is natuurlijk niet fijn, want de muizen knagen verpakkingen van etenswaren kapot en laten uitwerpselen achter in je huis. Dat is niet alleen vervelend, maar ook erg onhygiënisch. Op een gegeven moment kun je zelfs gaan merken dat er muizen over je aanrecht of tafels rennen. Dan wordt het echt hoog tijd om iets aan de muizenplaag te doen. Je kunt ervoor kiezen om een professionele bestrijder in te huren, maar je kunt ook zelf proberen te muizen te bestrijden. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf de muizen in je huis of tuin weg te krijgen!

Wat te doen tegen muizen? 5 tips!

Wil je voordat je een professional inschakelt eerst een poging doen om zelf de muizen in je woning of tuin te bestrijden? Dan kun je dit op diverse manieren doen. Je vraagt jezelf waarschijnlijk af hoe je de muizen het beste kunt verjagen. Waar kunnen muizen eigenlijk niet tegen? Hoe kun je muizen in huis herkennen? Dit zijn allemaal dingen die handig zijn om te weten als je zelf aan de slag gaat met het verdelgen van muizen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij.

1. Muizenvallen plaatsen

De muizenval is het meest bekende middel dat je zelf kunt inzetten tegen muizen in huis of in de tuin. In tegenstelling tot ratten, zullen muizen eerder je woning binnenkomen als ze eenmaal in de tuin zitten. Het eten ligt immers binnen. Een muizenval neerzetten kan erg goed helpen, zolang je voor een val van goede kwaliteit gaat. De goedkopere muizenvallen zijn niet altijd even effectief. Dan heb je natuurlijk ook nog goed lokaas nodig, maar waar komen muizen eigenlijk op af? Je kunt het beste wat pindakaas of snickers gebruiken om muizen de val in te lokken. Draag altijd handschoenen bij het zetten van een muizenval, zodat de muizen jou niet ruiken.

2. Muizen vangen op een diervriendelijke manier

Wil je liever muizen vangen op een diervriendelijke manier? Dan kun je gebruikmaken van een kooi om ze levend te vangen. Muizen zijn immers erg nuttige dieren, al vinden wij ze soms vervelend. Met een kooi kun je de muizen levend vangen en ver van je huis weer uitzetten. Rijd het liefst naar een stukje bos en zet de dieren daar uit, anders heb je ze een dag later weer in je tuin zitten.

3. Muizengif of muizenkorrels

Tegen ratten is het sinds 2023 niet meer toegestaan om gif te gebruiken, maar voor muizen mag dit nog wel. Professionele muizenbestrijders zetten meestal gif in om muizen te bestrijden, maar als particulier kun jij dit ook doen. Je kunt muizenkorrels kopen bij tuincentra of bouwmarkten, maar ze zijn ook via internet makkelijk te krijgen. Leg de korrels op een plek waarvan je vermoedt dat hier muizen zitten. Lees de gebruiksaanwijzing van de korrels goed voordat je ze inzet. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste dosering toepast, zodat de muizen niet resistent worden.

4. Een kat in huis

Als je een kat in huis hebt, zul je weinig tot geen last hebben van muizen. Katten vangen muizen en na een tijdje zullen muizen er liever voor kiezen om gewoon weg te blijven. Zodra ze een kat ruiken, zullen ze meteen op de vlucht slaan. Dat is pas handig, toch? En daarnaast zijn katten ook nog eens leuk voor het gezelschap. Als je een kat in huis hebt, moet je nooit muizengif of muizenkorrels gebruiken, want de kans dat de kat hier ook door vergiftigd raakt is groot!

5. Muizen professioneel laten bestrijden

Heb je echt een muizenplaag in huis? Dan is het verstandig om meteen een professional te laten komen en niet meer te proberen om het probleem zelf aan te pakken. Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt, dus wees er op tijd bij. Uiteindelijk werkt professionele hulp altijd het beste bij het bestrijden van muizen.

Waar kunnen muizen niet tegen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om muizen te verjagen voordat ze jouw huis betreden, in plaats van ze achteraf te bestrijden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Deze methoden zullen niet in alle gevallen helpen, maar ze verkleinen wel de kans dat een muis bij jou binnen belandt. Er zijn een aantal middelen die je in kunt zetten om muizen te verjagen:

  • Ultrasoon geluid: Je kunt muizen verjagen met ultrasoon geluid. Hiervoor heb je apparaatjes die geluidsgolven produceren waar muizen niet tegen kunnen. Het werkt niet altijd om alle muizen te verjagen, maar in veel gevallen is het effectief. Heb je andere huisdieren? Dan is het wel verstandig om eerst te checken of zij geen last hebben van de geluidsgolven. 
  • Sterke geur: Muizen houden niet van sterke geuren. De geur van uien, chloor, azijn en peper werken goed om ze op afstand te houden. Plaats deze geuren op de plekken waar je de muizen ziet en de kans is groot dat ze voortaan wegblijven. 
  • In de tuin: Als je muizen liever ook uit je tuin wil houden, kun je dit doen door bepaalde kruiden te planten. Muizen hebben een hekel aan de geur van eucalyptus en munt. 

Veelgestelde vragen

Hoe kom je het snelst van muizen af?

Zorg dat je huis altijd schoon en opgeruimd is en gooi afval meteen weg. Muizen hebben dan geen reden om naar binnen te komen. Een kat in huis is ook erg effectief tegen muizen.

Waar kan een muis niet tegen?

Muizen kunnen niet tegen peper, chloor, azijn, ammoniak, munt, eucalyptus en chemische geuren. Je kunt dit gebruiken om ze op afstand te houden door deze geuren te plaatsen op plekken waar je regelmatig muizen ziet.

Waarom heb ik een muis in huis?

De meest voorkomende oorzaak van muizen is afval en rommel in je keuken of tuin. Vooral etensresten trekken snel muizen aan. 

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website