Een perilex stekker aansluiten: Zo doe je dat!

Een perilex stekker aansluiten: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Een perilex aansluiting bestaat eigenlijk alleen uit een stekker en een stopcontact. Je hebt zo’n aansluiting nodig voor elektrische apparaten die veel vermogen nodig hebben, zoals een inductieplaat of een krachtige oven. Een perilex kan heel wat meer vermogen aan dan een regulier stopcontact of reguliere stekkers. In veel huishoudens is vandaag de dag zo’n aansluiting nodig, aangezien we steeds meer van het gas af stappen en meer met elektriciteit gaan doen. Gelukkig kun je zo’n perilex stekker met gemak zelfs aansluiten, je moet alleen even weten hoe het moet. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf een perilex stekker kunt aansluiten!

Verschillende soorten perilex stekkers

Er bestaan diverse soorten perilex stekkers die je kunt gebruiken. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt voor de apparaten die je gebruikt in huis. Een perilex stekker herken je aan de vijf pinnen die de stekker heeft in plaats van twee, zoals een reguliere stekker. Vier pinnen zijn rood en de vijfde pin zit in het midden en is plat. Er zijn twee soorten perilex stekkers waar je uit kunt kiezen:

  • Perilex stekker met 16 ampère: Je herkent een stekker met 16 ampère aan de platte pin in het midden die horizontaal in de stekker is geplaatst. Voor een woonhuis heb je aan een perilex stekker met 16 ampère over het algemeen genoeg. 
  • Perilex stekker met 25 ampère: Bij een stekker van 25 ampère is de pin in het midden verticaal geplaatst. Deze soort stekkers ze vaak bij grote bedrijven, met name industriële bedrijven, aangezien de machines die ze gebruiken enorm veel vermogen hebben.

Hoe moet je een perilex stekker aansluiten op een 2-fase-aansluiting?

In een groepenkast kunnen verschillende soorten aansluitingen zitten:  1-, 2-, en 3-fase aansluitingen. Het verschil tussen die aansluitingen is hoeveel stroom ze kunnen leveren en uit hoeveel fasedraden ze bestaan.

  • Heb je een 1-fase aansluiting, dan komt een kabel de woning binnen waar twee draden in zitten: een fasedraad en een nuldraad. 
  • Heb je een 2-fase aansluiting, dan zitten er twee fasedraden in de kabel
  • Heb je een 3-fase aansluiting, dan zitten er drie fasedraden in de kabel

Hoe meer fasedraden een aansluiting bevat, hoe meer stroom de kabel kan leveren. Een 1-fase aansluiting is dus het minst krachtig en een 3-fase aansluiting het meest krachtig. Als je de perilex stekker gaat aansluiten, combineer je twee groepen in de groepenkast. Zo kunnen ze samen meer stroom leveren. De stroom door meerdere draden stroomt, raken individuele draden minder snel overbelast. Heb je een keramische kookplaat of een inductieplaat in huis of wil je deze aan gaan schaffen? Dan heb je een 2-fase aansluiting nodig in je woning. Voor een perilex stekker aansluiten heb je 5 draden nodig: 2 nuldraden, 2 fasedraden en 1 aardedraad.

Waarom is het soms nodig om een perilex stekker aan te sluiten?

We hebben het al een beetje besproken, maar een perilex stekker aansluiten is vaak nodig als je apparaten in huis hebt die meer vermogen nodig hebben dan een 1-fase aansluiting aankan. Iedere woning beschikt over een groepenkast. Deze heb je nodig om elektriciteit te kunnen gebruiken in je woning, dus het is een behoorlijk essentieel onderdeel om fijn te kunnen leven. Een groepenkast verdeelt de elektriciteit over verschillende ruimtes, zodat je overal in je huis stroom hebt. Alle elektrische apparaten in huis zijn aangesloten op 1 groep in de groepenkast. 1 groep kan maximaal 16 ampère x 230 Volt aan, dat is zo’n 3680 watt. Er zijn huishoudelijke apparaten die vragen om meer vermogen, zoals een inductieplaat. Deze heeft gemiddeld 6000 tot 7500 watt nodig. Om zoveel vermogen te produceren, moet je een perilex stekker aansluiten!

Wat voor draden kom je tegen in je groepenkast?

Om alles goed aan te sluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat voor draden je allemaal tegenkomt in je groepenkast en bij je perilex aansluiting. Dit zijn de draden die het meest belangrijk zijn:

  • De nuldraad: De nuldraad is een blauwe draad 
  • De fasedraad: De fasedraden zijn bruine draden 
  • De aardedraad: De aardedraad is een blauw met gele draad

Je hebt 5 draden nodig om twee groepen met elkaar te combineren, waarvan 2 nuldraden, 2 fasedraden en 1 aardedraad. In de kabel wordt het vermogen van 7500 watt van bijvoorbeeld een inductiekookplaat, verdeeld over alle draden in de perilex kabel. Doordat het vermogen zo goed verdeeld wordt, is de kans dat de kabels heet worden kleiner en ga je brandgevaar tegen.

Hoe ziet een perilex stopcontact eruit?

Een perilex stopcontact ziet er zeker niet hetzelfde uit als een regulier stopcontact. Hij heeft wel 4 ingangen met een randaarde, maar alleen een perilex stekker zal hier in passen, andere stekkers niet. De perilex kabel sluit je aan één kant aan op de groepenkast. Hiervoor is het belangrijk dat er een nieuwe 2-fase groep wordt gemaakt in de groepenkast. Dit mag en kun je niet zelf doen, dus besteed dit uit aan een elektricien. Een vakman kent alle regels en zorgt dat alles in jouw groepenkast klopt en veilig is.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf perilex stekker aansluiten?

Jazeker, dit kun je zelf doen. Het enige geval waarin je dit niet zelf kunt en mag doen, is als er een nieuwe groep gemaakt moet worden in de groepenkast.

Wat gebeurt er als je perilex verkeerd aansluit?

Het verkeerd aansluiten van een perilex stekker kan veel schade veroorzaken aan het apparaat waarop je hem wil aansluiten. Als je niet voorzichtig bent, kun je er ook letsel aan overhouden. Wees dus altijd voorzichtig!

Waarom geen stekker bij inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat kan niet aan worden gesloten op een regulier stopcontact. Je hebt hiervoor een perilex stopcontact nodig, omdat het apparaat teveel vermogen heeft voor een normaal stopcontact.

Is perilex altijd 3 fasen?

Nee, je kunt een perilex stekker aansluiten op 1-, 2- en 3-fase aansluitingen. Wat voor aansluiting je nodig hebt, is afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website