Ratten bestrijden in je huis of tuin: Lees hier hoe je het doet

Ratten bestrijden in je huis of tuin: Lees hier hoe je het doet

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van ratten in je tuin of misschien zelfs in je huis? Dat is natuurlijk erg vervelend en het kan ook echt een groot probleem worden. Ratten kunnen immers allerlei ziektes bij zich dragen en kunnen daarnaast een hoop schade aanrichten aan je tuin en zelfs je woning als je pech hebt. Als het probleem te groot is, kun je het beste meteen een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Heb je pas net een rat gespot in je tuin? Dan zijn er nog dingen die je zelf kunt doen om de ratten te bestrijden. In dit artikel vertellen we je wat je zelf kunt doen tegen ratten in je tuin of in je huis!

Wat te doen tegen ratten? 5 tips!

Ben je van plan om eerst te proberen de rat in je tuin of in je huis zelf weg te krijgen? Dan kun je dat op diverse manieren doen. Let er wel op dat gif vanaf 2023 niet meer toegestaan is om te gebruiken tegen ratten. Rattengif gebruiken is dus geen optie meer, maar er zijn nog wel andere dingen die je kunt doen. Die dingen gaan we hieronder voor je op een rij zetten.

1. Klemmen gebruiken om ratten te verdelgen

Een rattenklem is waarschijnlijk de meest bekende manier om ratten te bestrijden, maar ook zeker de meest doeltreffende. De klemmen zijn in de meeste gevallen wel alleen effectief bij kleinere ratten. De kans dat grotere ratten eruit komen of er niet eens in vast blijven zitten, is groot. Zorg dus dat je zeker weet dat de ratten in jouw tuin niet te groot zijn voor de klemmen die je gebruikt, anders is het zonde van de tijd. In die tijd kunnen er immers weer ratten bijkomen. Weet je zeker dat de ratten klein genoeg zijn voor een rattenklem? Je kunt een rattenklem neerzetten waar je de ratten vaak ziet lopen. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is het lokaas toevoegen en wachten. Zorg bij het plaatsen van een klem in je tuin wel dat andere dieren er niet in vast kunnen komen te zitten. Je wil natuurlijk niet dat er een kat of vogel in blijft haken.

2. Een vangkooi tegen ratten in de tuin

Wil je de ratten in je huis of tuin graag op een diervriendelijke manier bestrijden? Dan kun je gebruikmaken van een vangkooi om de ratten te vangen zonder ze pijn te doen. De ratten blijven gewoon leven en je kunt ze ergens anders uitzetten als je ze eenmaal hebt gevangen. Je kunt de kooien in allerlei afmetingen en soorten kopen, dus ze zijn zowel geschikt voor grotere als kleinere ratten. Als je meerdere ratten hebt gevangen en deze uit wil zetten, doe dit dan zeker niet te dicht bij je huis. Ga liever naar een bos, anders is de kans groot dat de ratten binnen een dag weer terug in je tuin zijn.

3. Een elektrische rattenval

Een andere effectieve manier om ratten weg te krijgen uit je huis of tuin, is het inzetten van een elektrische rattenval. Dit is in principe een inloopval met lokaas. Als de rat de val inloopt, krijgt hij een elektrische schok en sterft hij. Zorg wel dat je de dode rat meteen weghaalt, anders zullen andere ratten uit de buurt blijven en vang je de rest niet meer. Plaats de val ook zeker niet waar andere dieren makkelijk bij kunnen en let erop dat de val op batterijen werkt. Zorg dus dat je de batterijen op tijd vervangt, zodat de val blijft werken. 

4. Zelf een rattenval maken

Het is ook nog mogelijk om zelf een rattenval te maken. Op YouTube vind je een hoop video’s die stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen en wat je er allemaal voor nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een val maken met een pvc buis en een emmer. Hiervoor moet je wel handig genoeg zijn en je moet een hoop geduld hebben. Een zelfgemaakte rattenval zal immers altijd minder effectief zijn dan een professionele rattenval.

5. Professionele bestrijding

Lukt het je echt niet om de ratten zelf weg te krijgen uit je huis of tuin of zijn het er al zoveel dat je er niet eens meer zelf aan wil beginnen? Bel dan altijd een professionele ongediertebestrijder om de ratten te verdelgen. Rattenvangers zijn zelfs voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar, dus je kunt ze bellen wanneer je maar wil. Wacht nooit te lang, want voor je het weet heb je een rattenplaag te pakken!

Tips voor het plaatsen van een rattenval

Als je een rattenval koopt, is het in ieder geval belangrijk dat je voor een kwalitatieve val kiest. Goedkoop is in de meeste gevallen duurkoop, dus ga niet altijd voor de laagste prijs. Daarnaast hebben we nog een aantal tips voor je:

  • Zet de rattenval langs muren of schuttingen, aangezien ratten hier het meest lopen. 
  • Gebruik het juiste aas om de ratten te lokken. Gebruik liever pindakaas dan kaas. 
  • Gebruik niet te veel aas. De kans is dan namelijk groter dat ze het te pakken krijgen zonder in de val te lopen. 
  • Draag handschoenen bij het plaatsen van een val, zodat ratten je niet ruiken. 
  • Wacht niet te lang met het bestrijden van ratten, voordat ze zich vermenigvuldigen.

Veelgestelde vragen

Waar kan een rat niet tegen?

Ratten hebben een hekel aan de geuren van azijn, zwarte peper, munt, chloor, eucalyptus, uien en kamille.

Hoe krijg je een rat uit de tuin?

Je kunt ervoor kiezen om rattenvallen in te zetten, bijvoorbeeld met een klem of met elektrische schokken. Wil je de ratten diervriendelijk vangen? Gebruik dan een vangkooi.

Waar heeft een rat een hekel aan?

Ratten hebben een hekel aan de geuren van zwarte peper, munt, azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Katten en honden kunnen ook helpen om ratten weg te houden, aangezien ze de ratten zullen proberen te vangen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website