Rioolvliegjes bestrijden: Dat doe je zo!

Rioolvliegjes bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van rioolvliegjes in huis? Dan wil je natuurlijk snel in actie komen, want deze beestjes kunnen veel ellende veroorzaken. Ze komen namelijk met veel tegelijk en laten overal bacteriën achter die je niet in huis wil hebben. Logisch ook, want deze insecten komen rechtstreeks uit het riool. Rioolvliegjes kunnen echt schadelijk zijn voor je gezondheid, daarom raden we je aan om zo snel mogelijk in actie te komen als je vermoed dat je ze in huis hebt zitten. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om rioolvliegjes te bestrijden!

Wat te doen tegen rioolvliegjes? 7 tips!

Ben je van plan om zelf te proberen de rioolvliegjes in je woning te bestrijden voordat je overgaat tot een professionele ongediertebestrijder? Wanneer het al letterlijk zwart ziet van de rioolvliegjes in huis, wordt het lastig om ze zelf aan te pakken. Maar heb je er pas een aantal gezien en ben je er dus op tijd bij? Dan zijn er nog wel een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat er geen plaag ontstaat. Hieronder geven we je 7 tips om te pogen de vliegjes uit je huis te krijgen.

1. Soda en kokend water

Het eerste dat je kunt proberen tegen rioolvliegjes, is een echt ‘oma weet raadt’ tip: het reinigen van je afvoer met soda en kokend water. Rioolvliegjes zitten namelijk vaak in de afvoeren waar rottend organisch afval zich heeft opgehoopt. Dit vuil is ideaal voor ze om hun eitjes in te leggen, waardoor veel afvoeren nesten van rioolvliegjes worden. Als je het vermoeden hebt dat de motmuggen een nest hebben gemaakt is jouw afvoer, kun je dus het beste meteen de afvoer goed reinigen met soda en kokend water. Spoel het mengsel door de afvoer en laat het goed intrekken. Spoel vervolgens het mengsel verder door de afvoer met nog meer kokend water. Je voorkomt op deze manier niet alleen rioolvliegjes in je woning, maar ook een verstopte afvoer.

2. Kapotte leidingen repareren

Heb jij een kapotte leiding in huis? Repareer deze dan zo snel mogelijk. Rioolvliegjes vestigen zich namelijk graag in en rond gescheurde leidingen. In de vochtige omgeving komt vaak ook veel vuil vrij, wat het een ideale leefomgeving maakt voor de motmuggen en voor het leggen van hun eitjes. Laat een lekkage of een verstopping in je leidingen dus zo snel mogelijk verhelpen door een rioolexpert. Je zult dan waarschijnlijk snel merken dat het aantal rioolvliegjes in huis afneemt!

3. Rioolvliegjes bestrijden met een spuitbus

Als je de vliegjes hardhandig aan wil pakken, kun je een spuitbus met insecticide kopen. Lees wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing voordat je hiermee aan de slag gaat. Insecticide is vaak namelijk ook schadelijk voor onze luchtwegen en moet in een goed geventileerde omgeving worden toegepast. Spuit het middel in alle hoeken van de kamer en ventileer de ruimte vervolgens goed. Pas heel erg op met dit middel als je kinderen of huisdieren hebt, hun longen kunnen hier namelijk absoluut niet tegen. Zorg dat ze de giftige dampen dus niet inademen.

4. Vermijd stilstaand water

Rioolvliegjes ontwikkelen zich op plekken waar stilstaand water staat, bijvoorbeeld in de tuin in een lege bloempot. Water dat lang genoeg stilstaat, raakt snel vervuild, waardoor het een ideale plek wordt voor rioolvliegjes om hun eitjes in te leggen. Zeker met warm weer is dit iets om goed op te letten. Zoek in je tuin naar plekken waar water zich zou kunnen ophopen, om dit te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan emmers, gieters, bloempotten, regentonnen en dakgoten. Verwijder het vocht indien nodig zo snel mogelijk. Heb je een kelder of kruipruimte? Controleer deze dan ook regelmatig op vocht.

5. Stofzuigen tegen rioolvliegjes

Als er zoveel vliegjes in huis zitten dat je er echt last van hebt, kun je ze opzuigen met de stofzuiger. Dit helpt natuurlijk niet om ze echt te bestrijden, want ze zullen gewoon weer terugkomen, maar je hebt er tijdelijk minder last van. Gooi wel meteen de stofzuigerzak buiten weg nadat je dit doet.

6. Rioolvliegjes bestrijden met kleeflinten

Om motmuggen te vangen kun je er ook voor kiezen om overal kleeflinten op te hangen. Het heeft wel alleen effect op de korte termijn, maar het helpt wel. Helaas komen er toch iedere dag nieuwe vliegen bij, waarvan slechts een deel aan de kleeflinten zal blijven plakken. We raden wel aan om dit alleen buiten te doen, want echt hygiënisch is het niet. Gooi de linten daarom ook op tijd weg als er veel vliegjes aan zitten.

7. Professionele ongediertebestrijder

Mocht het je echt niet lukken om zelf van de rioolvliegjes in huis af te komen, bel dan op tijd een professionele ongediertebestrijder. Het liefst voordat het een plaag wordt. Rioolvliegjes kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor je gezondheid, aangezien ze een hoop bacteriën bij zich dragen. Een bestrijder zorgt ervoor dat je meteen helemaal van de beestjes af bent en dat ze ook minder snel weer terug zullen komen!

Waarom zijn rioolvliegjes schadelijk?

Rioolvliegjes zijn niet direct schadelijk of gevaarlijk voor ons, maar indirect wel. Ze komen namelijk uit het riool en leven van bacteriën en schimmels. Dit betekent dat ze allerlei bacteriën en ziektekiemen achter kunnen laten in je huis. Zo kunnen ze op den duur dus wel schadelijk worden voor je gezondheid.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je van rioolvliegjes af?

Zorg dat je geen stilstaand water in of rondom je huis hebt, spoel je afvoeren door met soda en kokend water en repareer kapotte leidingen zo snel mogelijk. Heb je echt een plaag aan rioolvliegjes? Schakel dan zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in.

Hoe komen rioolvliegjes in je huis?

Vaak komen rioolvliegjes in je huis doordat ze eitjes leggen in de afvoer en uiteindelijk uit de afvoer naar buiten vliegen.

Hoe kom ik aan rioolvliegjes?

Rioolvliegjes ontstaan op vochtige plekken en plekken waar schimmels, vervuild water en rottend organisch materiaal aanwezig is. Vaak zijn dit afvoeren, putten of leidingen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website