Rouwvliegjes bestrijden: Zo doe je dat!

Rouwvliegjes bestrijden: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Als je vliegjes op je kamerplanten hebt zitten, zijn dit waarschijnlijk rouwvliegjes. Als je tropische planten in huis hebt staan, is de kans groot dat er in de zomer rouwvliegjes opduiken, maar ook wanneer je bijvoorbeeld zaadjes opkweekt in kweekbakjes. Gelukkig betekent dit niet meteen dat je de plant of het moestuintje weg hoeft te doen. Er zijn namelijk manieren om rouwvliegjes in huis of in je tuin te bestrijden. In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen!

Zo kun je rouwvliegjes bestrijden: 6 tips

Rouwvliegjes zijn helaas niet makkelijk te bestrijden, maar er zijn wel een aantal manieren waarop je dit kunt proberen. Mensen kiezen er al snel voor om maar een andere plant te kopen in plaats van te proberen de beestjes weg te krijgen. Zie je dat een plant besmet is, dan is het wel verstandig om deze zo snel mogelijk uit de buurt van andere planten te zetten, zodat deze niet ook besmet raken. Daarna kun je proberen de vliegjes te bestrijden met een van de onderstaande tips!

1. Laat de plant uitdrogen

Rouwvliegjes zijn gek op vocht, daarom gaan ze vaak op tropische planten zitten. Mensen denken vaak dat het helpt om de plant die besmet is uit te laten drogen om van de vliegjes af te komen, maar veel planten kunnen hier niet tegen en zullen dan alsnog dood gaan. Dit verschilt echter wel per plant. Je kunt proberen hoe ver je de plant zonder water kunt laten staan totdat deze echt dood gaat. Het kan wel zijn dat de vliegjes dan dood gaan. Je kunt er ook voor kiezen om de plant van onderaf water te geven, waardoor de bovenste laag droog blijft en minder aantrekkelijk is voor rouwvliegjes.

2. Zand gebruiken

Leg een laag zand over de aarde van je plant. Het zand blokkeert alle lucht, waardoor de larven in de aarde zullen sterven. De rouwvliegjes komen er ook niet meer doorheen om nieuwe eitjes te leggen, want dit doen ze niet in het zand. Laat het zand niet langer dan 2 weken op de aarde liggen, want dan loop je het risico dat de wortels sterven door een gebrek aan zuurstof.

3. Nieuwe aarde bij je plant

Je kunt er ook voor kiezen om de aarde bij de plant te vervangen. Het is in dit geval belangrijk dat je ook echt de aarde uit de wortels haalt, omdat hier ook nog eitjes in kunnen zitten. Spoel ze daarom ook af met water en maak de pot van de plant schoon met kokend water, zodat je zeker weet dat alles dood is. Hierna kun je de plant terugzetten in de pot met nieuwe aarde.

4. Witte wijn

Rouwvliegjes houden van witte wijn, daarom kun je dit ook gebruiken om ze te bestrijden. Zet een glaasje of schaaltje met witte wijn naast de besmette plant, gemixt met water. Voeg hier ook een druppeltje afwasmiddel aan toe. De vliegjes drinken van de wijn en verdrinken erin, door het afwasmiddel zinken ze namelijk.

5. Gele plakstrips

Rouwvliegjes houden van de kleur geel en zijn hier snel tot aangetrokken. Daarom gebruikt men regelmatig gele plakstrips om de vliegjes te vangen. Dit werkt echter niet tegen eitjes die gelegd zijn, waardoor het niet altijd de beste methode is.

6. Aaltjes om rouwvliegjes te bestrijden

De beste methode tegen rouwvliegjes is het gebruik van aaltjes of insect parasitaire nematoden. De aaltjes dringen de larven binnen en laten dodelijke bacteriën achter. Als de larve sterft, groeien er nieuwe aaltjes in het lichaam die vervolgens ook weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. Zo gaat het door totdat alle rouwvliegjes dood zijn. De aaltjes zullen dan ook dood gaan omdat ze geen gastheer meer kunnen vinden. Zorg wel dat je de plant vochtig houdt, anders gaan de aaltjes al eerder dood.

Wat zijn rouwvliegjes?

De naam van rouwvliegjes is eigenlijk een beetje misleidend, want het zijn helemaal geen vliegjes. Het zijn muggen, die ook wel rouwmuggen genoemd worden. Het beestje heet officieel de varenrouwmug en prikt niet, zoals we wel gewend zijn van muggen. Een rouwvlieg lijkt op een fruitvlieg, maar ze zijn zeker niet dezelfde dieren. Ze zijn zelfs nog kleiner dan fruitvliegen. Daarnaast zijn ze wat minder zwart dan fruitvliegen en zijn fruitvliegjes wat langwerpiger. Je herkent de rouwvliegjes vooral aan de plek waar ze zitten. Ze komen niet op fruitafval af, maar juist op planten en op aarde. Je zult ze vaak zien als je jouw planten water gaat geven.

Rouwvliegjes voorkomen

Wil je graag voorkomen dat er rouwvliegjes in je huis komen? Dat kun je op verschillende manieren doen:

  • Nieuwe planten in quarantaine: Als je een nieuwe plant hebt, kun je deze in quarantaine plaatsen. De eitjes van rouwvliegjes zitten namelijk vaak in de potgrond of aarde van nieuwe planten. 
  • Geef niet te veel water: Geef je planten niet te veel water, want rouwvliegjes houden van vochtige grond. Voorkom dat er een laagje water onder in de pot blijft staan. 
  • Hou je planten gezond: Hou je planten sterk en gezond met de juiste verzorging, zodat de plant sneller herstelt van rouwvliegjes.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van rouwvliegjes af?

Dit kan op verschillende manieren, waaronder het gebruik van witte wijn en afwasmiddel, het gebruik van gele plakstrips of het om potten van de plant met compleet nieuwe aarde.

Hoe weet ik of ik rouwvliegjes heb?

Rouwvliegjes vallen vaak op als jij jouw planten water gaat geven, aangezien ze erg van vocht houden. Je zult ze ook tegenkomen in de aarde bij jouw plant, omdat ze hier hun eitjes leggen. 

Hoe komen rouwvliegjes in huis?

Vaak komen rouwvliegjes het huis binnen in aarde of potgrond waar al eitjes in zitten. Helaas is dit met het blote oog niet te zien.

Hoe schadelijk zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn niet schadelijk voor mensen, maar je kamerplanten kunnen er uiteindelijk wel dood van gaan.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website