Slakken bestrijden en voorkomen: 5 tips!

Slakken bestrijden en voorkomen: 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van slakken in je tuin die jouw planten kapot eten? Dat is natuurlijk zonde van de planten, want die overleven het vaak niet. Zeker als je een mooie moestuin hebt, wil je het liefst dat deze vrij blijft van slakken. Gelukkig zijn er manieren om de slakken weg te houden of om ze te bestrijden als ze al in je tuin zitten. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen slakken in je tuin en hoe je de insecten in het vervolg weg kunt houden!

Wat te doen tegen slakken in de tuin? 5 tips!

Slakken komen vaak tevoorschijn als het vochtig wordt in je tuin, bijvoorbeeld als het veel regent. Na een regenachtige dag zul je de slakken zeker tevoorschijn zien komen, zowel in je planten als op je terrastegels. Vooral tegen de avond, wanneer het donker wordt, verschijnen er veel slakken in je tuin na een vochtige dag. Na een zachte winter zul je waarschijnlijk merken dat er meer slakken in je tuin zitten, aangezien hun eitjes dan de winter overleven. Hieronder geven we je een aantal tips voor het bestrijden van slakken in je tuin!

1. Regelmatig de grond schoffelen tegen slakken

Je kunt de bovenste laag van de grond laten uitdrogen door regelmatig de bovenste laag van je border of moestuin grond los te schoffelen. Voor de groei van je moestuin planten heeft dit geen gevolgen, maar slakken zullen hierdoor wel eerder wegblijven. Slakken kunnen zich namelijk erg moeilijk verplaatsen over die droge grond.

2. Ruw materiaal op de grond strooien

Slakken houden absoluut niet van droge of ruwe ondergronden. Het is dus slim om droog, stekelig of ruw materiaal over de grond te strooien als je last hebt van slakken. Voorbeelden van dit soort materialen zijn:

  • Eierschalen 
  • Sparrennaalden
  • Cacaodoppen 
  • Houtsnippers of boomschors 
  • Koffiegruis 
  • Zaagsel

3. Koperen draadjes of muntjes

Het zal er misschien een beetje gek uitzien om muntjes door je tuin te strooien, maar het helpt wel om slakken weg te houden. Als het slijm dat slakken afscheiden in aanraking komt met koper, krijgen de slakken elektrische schokken. Slakken blijven daarom altijd ver uit de buurt van koperen materialen. Je kunt er ook voor kiezen om koperen draadjes door je tuin te spannen, met name op de plekken waar veel slakken zitten.

4. Planten om slakken te bestrijden

Slakken houden van planten en gewassen zoals sla, kool, hosta’s of de scheefkelk. Alle planten met grote bladeren vinden ze geweldig. Gelukkig zijn er ook planten die er juist voor zorgen dat slakken liever niet in jouw tuin komen wonen. Denk aan kruiden of planten met sterke geuren zoals munt en lavendel.

5. Meer vogels in de tuin

Slakken zijn bang voor vogels, aangezien vogels slakken eten. Voor jou is het dus alleen maar positief om veel vogels in je tuin te hebben. Plaats nestkastjes, vogelbadjes of voerplaatsen in je tuin om meer vogels aan te trekken. Hoe meer vogels er in je tuin zitten, hoe minder last je zult hebben van slakken.

6. Een val maken met bier

Om slakken in de val te lokken, kun je een glazen potje of glas met bier vullen, deze in de grond graven en wachten tot de slakken erop af komen. Slakken zijn namelijk dol op bier, dus het is het ideale lokmiddel. Ze zullen in het potje of glas kruipen en uiteindelijk verdrinken. Vergeet niet om het potje regelmatig te legen en opnieuw met bier te vullen, zeker nadat het geregend heeft.

7. Nat tuinafval op tijd weghalen

Slakken worden heel blij van vochtige en donkere plekken, bijvoorbeeld onder nat tuinafval. Zorg dus dat je hier zo min mogelijk van in de tuin hebt liggen, zodat de slakken geen plekken hebben waar ze zich lekker kunnen verstoppen. Zorg dat je tuinafval, vooral met veel bladeren, in een afgesloten GFT container bewaard.

8. Planten alleen ‘s ochtends water geven

Heb je last van slakken in je tuin? Geef dan je planten alleen ‘s ochtends water. Tegen de tijd dat de slakken ‘s avonds tevoorschijn komen, is de grond dan alweer droog. Hierdoor zullen slakken sneller wegblijven uit je tuin, want ze hebben een hekel aan droge grond. In de zomer hoef je hier minder rekening mee te houden, aangezien de grond dan toch al uitdroogt. Vooral in het voorjaar en in de herfst is het verstandig om je planten in de ochtend water te geven.

9. Gevoelige planten verplaatsen

In de zomer zie je over het algemeen veel minder slakken in je tuin, omdat de grond dan veel droger is en het minder regent. In de herfst en in het voorjaar gaat het weer vaker regenen en zullen de slakken eerder tevoorschijn komen. Zorg dat je in die periodes de planten waar slakken dol op zijn in je tuin naar binnen verplaatst, zodat je zo min mogelijk slakken aantrekt.

10. Gif tegen slakken

Heb je echt veel last van slakken in je tuin? Dan kun je ervoor kiezen om gif te gebruiken om de slakken te verwijderen. Slakkenkorrels zijn vaak erg effectief. Nadat slakken ze hebben gegeten, trekken ze zich terug naar hun schuilplaats en sterven ze. Slakkenkorrels zijn meestal veilig voor huisdieren en mensen, maar het is altijd goed om even de gebruiksaanwijzing te checken voordat je ze gaat strooien!

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen slakken oma weet raadt?

Een lokdoos is altijd een goede manier om van slakken af te komen, bijvoorbeeld met bier of met speciale slakkenkorrels.

Wat is het beste middel tegen slakken?

Slakkenkorrels zijn het beste middel om slakken te bestrijden in je tuin. Wil je ze daarna ook weghouden? Zorg dan dat je planten in je tuin zet waar slakken een hekel aan hebben.

Kunnen slakken tegen azijn?

Nee, slakken kunnen absoluut niet tegen zout en azijn. Slakken en naaktslakken bestrijden met zout of azijn is wel erg dieronvriendelijk. De slak wordt door zout of azijn namelijk langzaam weggevreten doordat de middelen al het vocht uit de slak trekt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website