Spinnen bestrijden: Dat doe je zo!

Spinnen bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Veel mensen hebben een hekel aan spinnen, al zijn ze in Nederland over het algemeen ongevaarlijk. Toch zijn er zelfs een hoop mensen die echt een fobie hebben voor de dieren, wat arachnofobie wordt genoemd. Ook als je die fobie niet hebt, kunnen we ons goed voorstellen dat je liever niet hebt dat je huis helemaal vol zit met spinnen. Gelukkig zijn er manieren om spinnen te bestrijden of om te voorkomen dat ze in huis blijven rondhangen. In dit artikel zetten we die manieren voor je op een rijtje!

Zelf spinnen bestrijden: 5 tips!

Als je veel last hebt van spinnen in en rondom je woning, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze zelf te bestrijden. Mocht je echt een plaag hebben, dan is het in de meeste gevallen aan te raden om een professional te laten komen voor het bestrijden van de spinnen. Zijn het er echter nog niet zo veel dat je het echt een plaag kunt noemen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze zelf te bestrijden.

1. Een spinnenvanger

Een spinnenvanger is een van de meest diervriendelijke manieren om spinnen in je huis te bestrijden. Perfect als je de dieren graag buiten wil houden, maar ze niet dood wil maken of pijn wil doen. Het zijn immers erg nuttige dieren, al werkt hun uiterlijk niet helemaal in hun voordeel. Een spinnenvanger is een speciale borstel die je geopend om de spin heen plaatst. Als de spin ertussen zit, sluit de vanger zich en zit de spin levend in de borstel opgesloten. Je kunt de spin vervolgens makkelijk buiten zetten, zonder dat je hem pijn doet. Je hoeft de spin op deze manier niet aan te raken en je voorkomt vieze vlekken op de muur. Spinnenvangers zijn op veel plekken te krijgen, waaronder tuincentra en dierenwinkels. Een goed antwoord op wat te doen tegen spinnen in huis als je ze absoluut niet dood wil slaan.

2. Spinnenspray

Een andere mogelijkheid voor het bestrijden van spinnen, die erg effectief bewijst te zijn, is het inzetten van spinnenspray. Er bestaan verschillende soorten sprays, sommige sprays roeien de spinnen meteen uit en andere sprays voorkomen dat spinnen in je huis willen komen. Het is hoe dan ook een goed middel tegen spinnen, of je ze nu echt wil uitroeien of gewoon weg wil houden. Daarnaast is het ook een goed middel tegen spinnen buiten, dus je kunt met spinnen spray ook spinnen weghouden uit je tuin. De sprays die spinnen wegjagen, brengen een speciaal laagje aan op een oppervlak waardoor een spinnenweb er niet meer aan hecht. Hierdoor kunnen ze geen web meer bouwen en zullen ze wegblijven. De dodelijke spinnenspray is in principe een soort spinnengif.

3. Spinnen bestrijden met azijn

Azijn is goed in te zetten tegen spinnen, aangezien deze beestjes echt een hekel hebben aan de geur van azijn. Azijn bevat azijnzuur, wat ervoor zorgt dat spinnen aanraking met azijn niet overleven. Je kunt dit op een aantal manieren gebruiken:

  • Meng witte azijn met water en gebruik het als bestrijdingsmiddel. Je kunt het middel in een schaaltje doen om spinnen af te schrikken. 
  • Je kunt het mengsel van witte azijn en water ook in een plantenspuit doen. Spuit het dan bijvoorbeeld in de buurt van spinnenwebben en ik donkere hoeken, kieren en gaten om spinnen uit te roeien. 
  • Door azijn worden spinnen vrijwel meteen gedood en ben je meteen af van je spinnenplaag. Het nadeel hiervan is alleen dat je hele woning naar azijn ruikt.

4. Kastanjes om spinnen weg te jagen

Je kunt ook kastanjes gebruiken om spinnen af te schrikken. Waarom kastanjes ervoor zorgen dat spinnen wegblijven, is niet echt bekend, maar het is wel onderzocht en blijkt te werken. Sommigen beweren dat er een chemische stof in kastanjes zit waar spinnen niet van houden, maar dat is nooit bewezen. Ook walnoten en vruchten blijken hetzelfde effect op spinnen te hebben.

5. Pepermuntolie inzetten tegen spinnen

Pepermuntolie is ook een goed middel om spinnen weg te jagen. Ze hebben namelijk een hekel aan geuren zoals munt en eucalyptus. Je kunt de pepermuntolie mengen met water en dit mengsel in kieren en gaten spuiten waar spinnen je huis binnenkomen. De spinnen zullen dan eerder wegblijven. Heeft het nog niet genoeg effect? Strooi dan een aantal druppels olie door het hele huis, met name in donkere hoekjes.

Spinnen professioneel laten bestrijden

Heb je geprobeerd de spinnen zelf weg te jagen of te bestrijden, maar is dit niet gelukt? Of heb je echt een hele spinnenplaag in huis en wil je dit liever niet zelf aanpakken? Dan kun je de spinnen professioneel laten bestrijden, bijvoorbeeld door een ongediertebestrijder. Op die manier weet je zeker dat je van de beestjes af bent en kun je ook om advies vragen om een plaag in het vervolg te voorkomen. Bestrijders maken gebruik van verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, afhankelijk van de situatie en jouw wensen. De kosten van het professioneel laten bestrijden van een spinnenplaag verschillen per bestrijder. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de omvang van het probleem en het aantal behandelingen dat nodig is voor een effectieve bestrijding.

Veelgestelde vragen

Welke geuren kunnen spinnen niet tegen?

Spinnen hebben een hekel aan de geur van pepermunt en eucalyptus, dus pepermuntolie is een goed middel om spinnen weg te jagen. Ook aan azijn hebben spinnen een hekel.

Hoe kun je spinnen weghouden?

Je kunt ervoor kiezen om een mengsel van water en azijn of een mengsel van water en pepermuntolie door het huis te spuiten, met name in donkere hoekjes, kieren en gaten. Spinnen hebben hier een hekel aan en zullen eerder wegblijven.

Wat kan je doen tegen spinnen in huis?

Je kunt ervoor kiezen om spinnen in huis professioneel te laten bestrijden, maar er zijn ook manieren om dit zelf te doen. Zo kunnen spinnen bijvoorbeeld niet tegen azijn. Daarnaast kun je een spinnenvanger gebruiken om spinnen te vangen en buiten te zetten.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website