Steenmarter bestrijden: Wij geven je 5 tips!

Steenmarter bestrijden: Wij geven je 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van steenmarters in je tuin of misschien zelfs in je huis? Deze dieren zijn steeds meer in opmars in Nederland en steeds meer huishoudens krijgen er last van. Als je kippen of andere erfdieren hebt, is het helemaal oppassen. Het probleem is dat de steenmarter een bedreigde diersoort is en je ze dus niet zomaar mag vangen of doden. Het wordt daardoor lastig om zelf de steenmarter te bestrijden, maar er zijn wel manieren waarop je kunt voorkomen dat ze in je tuin terechtkomen. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen aan preventie van steenmarters!

Steenmarter bestrijden of voorkomen? 5 tips!

Zelf maatregelen nemen tegen steenmarters in je tuin is dus niet altijd zomaar mogelijk, aangezien de steenmarter een bedreigde diersoort is. We kunnen ons voorstellen dat je wel graag van de dieren af wil, aangezien ze voor behoorlijke overlast kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast of stankoverlast. Je kunt de steenmarter dus maar lastig bestrijden, maar er zijn wel manieren waarop je kunt zorgen dat de dieren uit je tuin wegblijven. Dit is meestal wel toegestaan, aangezien je ze hiervoor niet hoeft te vangen of doden.

1. Steenmarters opsporen

Weet je niet zeker of je steenmarters in je tuin of in je huis hebt, maar vermoed je het wel? Probeer ze dan zo snel mogelijk op te sporen, zodat je het zeker weet. Zeker als je kippen in de tuin hebt, want die lopen een behoorlijk risico met steenmarters in de buurt. Ze zijn dol op eieren en kuikens en doden soms ook kippen. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om te voorkomen dat de steenmarter schade aanricht in je huis of tuin, is het verstandig hem zo snel mogelijk op te sporen. Als preventie kun je gaten en kieren dichtmaken waar de steenmarter doorheen zou kunnen. De kans dat ze je huis inkomen, is dan veel kleiner. Weet je zeker dat er steenmarters in je tuin of huis zitten? Neem dan contact op met een professional die weet hoe ze de steenmarter mogen verwijderen!

2. Onder de motorkap

Steenmarters zijn gek op donkere en warme plekken, dus onder motorkap vinden ze het heerlijk. Er zijn altijd kleine openingen in de auto te vinden waardoor de steenmarter onder je motorkap kan komen. Dit hoeft niet per se erg te zijn, maar helaas kan het dier ook schade aanrichten in je auto, bijvoorbeeld aan de draden en bekabeling. De kans is groot dat een steenmarter kabels door gaat bijten als hij regelmatig een nacht onder jouw motorkap doorbrengt. Dit wil je natuurlijk liever niet, dus houdt goed in de gaten of je aanwijzingen vindt van de aanwezigheid van steenmarters in en rondom je auto.

3. Gaas spannen tegen steenmarters

Als je wil voorkomen dat de steenmarter in jouw huis of tuin terecht komt, kun je gaas spannen. Doe dit bijvoorbeeld onder je auto, zodat de steenmarter niet onder je motorkap kan gaan zitten. Als je kippen hebt, is het verstandig om de ren te beschermen door middel van gaas, zodat er geen eieren en kuikens gestolen worden.

4. Spray om de steenmarter te bestrijden

Het vangen, doden of vergiftigen van de beschermde steenmarter is verboden. Om ze toch op een diervriendelijke manier weg te jagen uit je tuin, kun je gebruikmaken van anti-marterspray. Deze spray is gemaakt met een mix van geuren van natuurlijke vijanden van de steenmarter, die het dier zeker af zullen schrikken. Hierdoor is de kans veel groter dat ze wegblijven uit jouw tuin en huis. Helaas kunnen ze hier wel aan wennen, waardoor het uiteindelijk soms niet meer werkt.

5. Steenmarters verjagen met geluid

Een andere manier om de steenmarter te verjagen uit je tuin, is het inzetten van ultrasoon geluid. Een hoop dieren hebben hier een hekel aan en zullen daarom uit de buurt blijven, ook katten en duiven. Op internet of bij tuincentra kun je apparaatjes vinden die ultrasoon geluid uitzenden. Steenmarters hebben een hekel aan ultrasone geluiden, dus door zo’n apparaatje neer te zetten bij je kippen of je auto, houd je de dieren hierbij uit de buurt.

6. Professioneel bedrijf inschakelen

Heb je echt veel last van de steenmarters in je tuin en lukt het je niet om ze te verjagen of weg te houden? Zelf de steenmarter bestrijden is niet toegestaan, maar je kunt wel een professioneel bedrijf inschakelen om de dieren uit je tuin weg te halen. Zij hebben een vergunning voor het verjagen van de steenmarter en weten ook precies wat ze moeten doen om te zorgen dat de dieren niet meer terugkomen. Zij zullen de dieren nooit kwaad doen. Wacht niet te lang met het inschakelen van een professional als je last hebt van steenmarters in je huis of tuin, want voor je het weet wordt het echt een plaag.

Hoe herken je een steenmarter?

Een steenmarter kan lastig te herkennen zijn, vooral omdat ze snel te verwarren zijn met een hermelijn of een wezel. Ze zijn ongeveer net zo groot als een kat, hebben een donkerbruine kleur en een witte vlek aan de voorzijde van de vacht. De staart van een steenmarter kan wel 25 centimeter lang worden. Vermoed je een steenmarter in de tuin te hebben omdat je een hol hebt gevonden maar niet weet welk dier het heeft gemaakt? Kijk dan of je een glimps van het dier op kunt vangen om het zeker te weten!

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van een steenmarter af?

Steenmarters zijn een bedreigde diersoort, dus je mag ze niet vangen, doden of vergiftigen. Je kunt wel speciale spray of ultrasone geluiden inzetten om te proberen de dieren te verjagen. Ook het spannen van gaas is erg effectief.

Wat is het beste middel tegen een steenmarter?

Als je veel last hebt van steenmarters in je huis of tuin, kun je het beste een professioneel bedrijf inschakelen om de dieren te verjagen. Ook het spannen van gaas of het inzetten van ultrasone geluiden is vaak erg effectief.

Waar heeft een steenmarter een hekel aan?

Steenmarters hebben een hekel aan ultrasone geluiden. Met een apparaatje dat ultrasone geluiden uitzendt, kun je ze dus vaak wegjagen uit je tuin.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website