Effectief je tapijt reinigen: Zo moet dat!

Effectief je tapijt reinigen: Zo moet dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Een tapijt in huis hebben liggen heeft veel voordelen, zoals altijd warme voeten en een sfeervolle uitstraling voor je woonkamer of een andere ruimte. Een groot nadeel van tapijt is echter wel dat het erg lastig kan zijn om het goed schoon te houden. En als het eenmaal vies is… hoe krijg je het dan weer schoon? Een tapijt goed schoon krijgen kan echt een uitdaging zijn, maar het is wel te doen als je weet hoe. Je kunt dit natuurlijk laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, maar er zijn ook manieren waarop je zelf kunt zorgen dat jouw tapijt er weer als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je tips om effectief je tapijt te reinigen!

Je tapijt reinigen: 5 tips om dit goed aan te pakken

Als je tapijt in huis hebt liggen, is het belangrijk dat je het regelmatig reinigt of laat reinigen. Zo blijft het er fris uitzien en krijg je geen muffe geuren in je huis. Daarnaast gaat tapijt veel langer mee als je het regelmatig goed schoonmaakt, omdat het dan minder hard slijt. Reinig jij jouw tapijt niet op tijd, dan bestaat de kans dat er allergenen in komen te zitten zoals huisstofmijt, pollen en haren van huisdieren. Hier krijg je veel last van als je allergisch bent voor een van deze dingen en daarnaast is het natuurlijk gewoon niet hygiënisch. Je tapijt laten reinigen door een bedrijf is vaak behoorlijk prijzig, maar gelukkig kun je het ook zelf doen. Hieronder zetten we hiervoor 5 tips voor je onder elkaar.

1. Een speciale tapijtreiniger om je tapijt te reinigen

De meest effectieve manier om zelf je tapijt te reinigen, is met een speciale tapijtreiniger. Met dit apparaat maak jij jouw tapijt tot diep in de vezels schoon met behulp van warm water. Een tapijtreiniger haalt al het vuil en alle bacteriën uit je tapijt, zodat je er weer even tegenaan kan. Zo’n apparaat is vergelijkbaar met de apparaten die bedrijven gebruiken om tapijt te reinigen, maar dan een stuk minder krachtig, waardoor je wat langer bezig ben dan een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. Verder werkt het wel net zo goed als een professionele reiniging van je tapijt. Een tapijtreiniger kan redelijk prijzig zijn, maar er zijn gelukkig plekken waar je ze kunt huren. Zo hoef je er geen aan te schaffen voor de paar keer per jaar dat je hem gebruikt!

2. Zeep en water of een andere vloeistof

Het is ook mogelijk om je tapijt te reinigen met behulp van zeep en een vloeistof, zoals water. Dit is een oudere methode voor het reinigen van tapijt die nog vaak gebruikt wordt. Je kunt dit natuurlijk ook makkelijk doen, omdat je altijd wel iets van zeep in huis hebt. Een groot nadeel van deze methode is echter dat er vaak resten van het reinigingsmiddel in het tapijt achterblijven. De zeep die je gebruikt voor het schoonmaken moet immers ergens heen. Dit zou nog niet per se erg hoeven zijn, maar de zeepresten die blijven zitten, trekken juist sneller weer nieuw vuil aan. Zeker wanneer het vochtig weer is of wanneer het vochtig is in je woning, zal het tapijt hier alleen maar sneller weer vies van worden. Vaak herhalen mensen deze methode dan weer, waardoor het tapijt steeds voller komt te zitten met zeepresten. Na een aantal jaar kun je het tapijt dan gewoon weggooien.

3. Tapijt reinigen met behulp van poeder

Een andere manier om je tapijt te reinigen is het toepassen van speciaal poeder om tapijten mee schoon te maken. Helaas heb je bij deze methode vaak last van dezelfde nadelen als bij het schoonmaken van tapijt met zeep en water. Er blijven resten van het poeder achter in de vezels van het tapijt. Daarnaast bevat het poeder chemicaliën, wat nu niet bepaald gezond is als het in je tapijt blijft hangen. Echt ideaal is deze methode dus ook niet.

4. Baking soda gebruiken voor je tapijt

Zitten er geen hardnekkige vlekken in het tapijt? Dan kun je baking soda gebruiken om het tapijt te reinigen. Baking soda frist het tapijt lekker op en zorgt ervoor dat onaangename geurtjes verwijderd worden en wegblijven. Zorg dat je eerst het tapijt goed nagaat met een stofzuiger, zodat er geen los vuil meer op ligt. Hierna kun je een gelijkmatige laag baking soda over het tapijt strooien. Zorg dat je alle stukken tapijt hiermee bedekt, dus ook alle hoeken en randen. Laat het een aantal uur in het tapijt trekken en zuig het daarna op met behulp van het borstel opzetstuk van je stofzuiger.

5. Toch een bedrijf inschakelen

Ben je bang dat je tapijt te ver heen is en dat je het niet voor elkaar krijgt om het zelf schoon te krijgen? Dan zijn de enige opties die je nog hebt je tapijt vervangen of het laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij gebruiken apparaten die nog een aantal keer zo sterk zijn als een tapijtreiniger.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om tapijt te reinigen?

De beste manier om je tapijt te reinigen is door een tapijtreiniger te gebruiken. Zo’n apparaat zorgt ervoor dat het tapijt tot diep in de vezels gereinigd wordt en dat het er weer als nieuw uitziet.

Hoe kan ik tapijt reinigen Tante Kaat?

Strooi voordat je gaat slapen waspoeder in combinatie met natriumbicarbonaat of borax op het tapijt en laat dit de hele nacht intrekken. De volgende ochtend zijn alle nare geuren uit je tapijt.

Wat voor schoonmaakmiddel in een tapijtreiniger?

De schoonmaakmiddelen die het meest worden gebruikt in een tapijtreiniger zijn detergenten, enzymatische reinigers en zuurreinigers. Een voorbeeld van een effectief middel is groene zeep.

Hoe maak je een vloerkleed schoon met baking soda?

Stofzuig het kleed eerst grondig, strooi daarna een gelijkmatige laag baking soda op het gehele kleed en laat dit een paar uur intrekken. Ten slotte gebruik je een stofzuiger met het borstel opzetstuk om de soda weer op te zuigen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website