Een tiny house kopen? Dit zijn de voordelen!

Een tiny house kopen? Dit zijn de voordelen!

eilish

Laatst bijgewerkt

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: mensen die een tiny house kopen of zelfs zelf een tiny house bouwen. Het is iets dat mee is gekomen met de minimalistische beweging. Mensen die minder gaan geven om materialisme en juist meer van het leven willen genieten en minder hoge financiële verplichtingen willen hebben. Het idee van een tiny house is over komen waaien vanuit Amerika, waar al vaker dit soort kleine huisjes werden gebouwd door mensen die terug wilden naar een ‘simpeler’ leven. Vanaf 2015 werden de huisjes ook in ons land steeds populairder. En dat is natuurlijk niet voor niets. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van een tiny house kopen!

Tiny house kopen: 5 voordelen

Een tiny house is dus in no-time erg populair geworden in Amerika en daarna ook in Nederland. In Amerika kwam dit vooral vanuit de hoge kosten in het land en het hoge aantal uren dat mensen daar wekelijks moesten werken om nog een beetje normaal te kunnen leven. Dit speelt in ons land natuurlijk ook steeds meer, aangezien veel kosten omhoog zijn gegaan in de afgelopen jaren. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van benzine, boodschappen, energie, huur en hypotheken. Als je moeite hebt met rondkomen, wordt zo’n tiny house kopen uiteraard een stuk aantrekkelijker. Hieronder zetten we 5 voordelen van een tiny house voor je op een rij.

1. Meer financiële vrijheid

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je meer financiële vrijheid hebt als je besluit een tiny house te kopen. Je hebt immers een lagere hypotheek, of zelfs helemaal geen, en je hebt veel minder spullen nodig om je huis te vullen. Dit zorgt ervoor dat je meer bestedingsruimte hebt voor andere dingen, dat klinkt eigenlijk best goed, toch? Je woonlasten worden een stuk lager, zelfs als je een tiny house van iemand koopt. De huisjes zijn immers bij lange na niet zo duur als reguliere woningen. Zeker als je alleenstaand bent maakt dit een tiny house een aantrekkelijke optie. Doordat je kosten voor levensonderhoud lager worden, creëer je meer financiële vrijheid voor jezelf.

2. Door een tiny house te kopen kom je dichter bij de natuur

Ben je een natuurliefhebber en wilde je altijd al graag terug naar je roots? Dan is een tiny house kopen een goed idee voor jou. Met zo’n huisje kom je namelijk een stuk dichter bij de natuur. Je staat iedere morgen op en ziet dan niets anders dan natuur om je heen (als je het huisje op de juiste plek neerzet natuurlijk). Alle rust en ruimte om je heen, dat is toch heerlijk? Op deze manier kom je sneller tot rust en heb je meer contact met de wereld om je heen, in plaats van je alleen te verstoppen achter je stenen muren.

3. Een tiny house is beter voor het milieu

Wil je graag jouw bijdrage leveren aan een gezondere wereld en een vermindering van de klimaatverandering? Dan is een tiny house kopen een van de beste dingen die je kunt doen. Met een tiny house verbruik je veel minder elektriciteit, gas en water, aangezien je niet zoveel nodig hebt voor zo’n klein huisje. Dit is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook voor de aarde. Daarnaast produceer je ook minder afval, aangezien je minder spullen in je bezit hebt en dus ook minder weg hoeft te gooien. Wil je nog duurzamer leven in jouw tiny house? Dan kun je er nog voor kiezen om regenwater op te vangen en dit te gebruiken in plaats van drinkwater. Zo draag je op meerdere vlakken jouw steentje bij!

4. Een tiny house kopen betekent minder schoonmaakwerk

Dit is een voordeel dat voor veel mensen waarschijnlijk als muziek in hun oren klinkt. De meeste mensen hebben immers een hekel aan schoonmaken, zeker als je voor de rest al een heel druk leven hebt. Door de hoge kosten van nu zijn veel huishoudens tweeverdieners. Vaak werken ze dan ook nog allebei fulltime, waardoor er maar weinig tijd overblijft voor het huishouden. Je kunt natuurlijk een schoonmaakster inhuren, maar dat is eigenlijk ook weer zonde van het geld. Met een tiny house hoef je veel minder schoon te maken en hou je dus veel meer vrije tijd over voor leukere dingen.

5. Snel verveeld? Een tiny house is makkelijk te verplaatsen!

Blijf je niet graag lang op dezelfde plek? Dan is een tiny house ideaal voor jou, want ze zijn erg makkelijk te verplaatsen als je dat wilt. Je kunt gaan en staan waar je wil, dat is pas vrijheid. Let er wel op dat je in Nederland niet zomaar overal mag gaan staan met je tiny house, net als dat dit niet mag met een caravan of een camper. In natuurgebieden of op een industrieterrein mag je bijvoorbeeld niet zomaar een tiny house neerzetten. Om er een te bouwen heb je in de meeste gevallen ook een vergunning nodig vanuit de gemeente.

Veelgestelde vragen

Waar in Nederland mag je een tiny house neerzetten?

Een tiny house moet in Nederland voldoen aan het bestemmingsplan van de grond waar je het neer wil zetten. Je kunt een tiny house bijvoorbeeld niet zomaar in een natuurgebied of op een industrieterrein neerzetten.

Hoeveel kost ongeveer een tiny house?

Een kant-en-klare tiny house kopen doe je gemiddeld voor 60.000 euro. Zonder grond beginnen de kosten bij 30.000 euro en ze kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Kun je een tiny house in je tuin zetten?

Je hebt een vergunning nodig als je een tiny house in je tuin wil zetten, aangezien het een woonbestemming heeft. Vraag dus eerst een vergunning aan bij de gemeente voordat je dit doet.

Wat kost een tiny house van 50 m2?

Een tiny house van 50 m2 kun je kopen voor gemiddeld 60.000 euro. Ga je het zelf bouwen, dan kun je met 25.000 euro al klaar zijn.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website