Wil jij je eigen tuin ontwerpen? Hier moet je op letten!

Wil jij je eigen tuin ontwerpen? Hier moet je op letten!

eilish

Laatst bijgewerkt

Ga jij verhuizen of ga je een eigen huis bouwen en ben je op het punt gekomen dat je moet bepalen hoe jouw tuin eruit gaat zien? Je kunt natuurlijk voor een simpele indeling kiezen of zelfs de grond zo laten als het nu is. Maar als je een liefhebber bent van het buitenleven, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk kunnen genieten van je tuin. Dan wil je uiteraard wel een mooi aangelegde tuin hebben waar je lekker in bezig kunt zijn. Gelukkig is het vandaag de dag niet meer zo moeilijk om je eigen tuin te ontwerpen, dit kun je zelfs gewoon online doen met gespecialiseerde tools. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het ontwerpen van jouw droomtuin!

Je eigen tuin ontwerpen: We geven je 5 tips

Voor het aanleggen van een nieuwe tuin is er veel denkwerk en meetwerk nodig. Als je er zoveel moeite in gaat steken, wil je immers wel dat het echt wordt wat je in je hoofd hebt. Een goede basis voor je nieuwe tuin is erg belangrijk. Er is online veel te vinden voor het ontwerpen van een tuin, van digitale tools tot voorbeelden die je als basis kunt gebruiken. Ga je aan de slag met het ontwerpen van je nieuwe tuin? Hieronder zetten we 5 tips voor je onder elkaar voor een goede start.

1. Maak een duidelijke plattegrond

Begin het liefst door een duidelijke plattegrond te maken van de grond die jouw tuin gaat worden. Op die manier weet je welke ruimte je hebt om in te delen en wat je allemaal in je tuin kwijt kunt. Hiervoor is het verstandig om de grond goed op te meten. Doe dit het liefst met z’n tweeën, zodat je de hoeken ook secuur op kunt meten. Markeer op de plattegrond ook waar het huis staat en waar de deuren en ramen zitten, zodat je weet welke kant je de tuin op wilt ontwerpen.

2. Maak een lijstje met wensen en eisen

Voordat je alles gaat indelen, is het verstandig om een lijstje te maken met de dingen die je echt nodig hebt in je tuin en de dingen die je daarnaast graag zou willen. Denk bijvoorbeeld aan een zithoek in de zon of juist in de schaduw, of misschien wel allebei. Zo maak je het makkelijker voor jezelf als jij jouw tuin gaat ontwerpen, aangezien je al een duidelijke lijst hebt van de onderdelen die je nog moet plaatsen. Laat alle gezinsleden een lijstje maken en kijk daarna samen welke onderdelen realistisch zijn om toe te gaan passen.

3. Je tuin ontwerpen met schaduw en zon

Als jij jouw tuin gaat ontwerpen, is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met hoeveel zon en hoeveel schaduw je in je tuin wilt hebben. Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoe de ligging is van je tuin. Een tuin op het zuiden heeft altijd meer zon en een tuin op het noorden juist minder zon. Het is echter goed om hier rekening mee te houden bij het inrichten van je tuin. Misschien is er bijvoorbeeld maar één hoek van je tuin waar veel zon komt. Als je graag in de zon zit, is het verstandig om hier een zithoek van te maken. Heb je juist veel zon in je tuin, maar wil je ook wat schaduw, dan is het goed om met de inrichting wat meer schaduw te creëren, bijvoorbeeld met een overkapping of een pergola met schaduwdoek eroverheen. Gras en beplanting zorgen daarnaast voor veel verkoeling!

4. Kies de juiste vloer voor jouw tuin

Een fijne tuinvloer is goud waard. Wil je een terras maken en paden door je tuin aanleggen, dan is het materiaal dat je hiervoor kiest erg bepalend. Je kunt uit een hoop materialen kiezen, zoals beton, natuursteen, baksteen, hout en grind. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een vloer gaat kiezen voor je tuin:

 • Zorg dat je niet teveel verschillende soorten harde materialen in je tuin plaatst 
 • Grote tegels zijn prima te gebruiken voor een tuin 
 • Zorg dat de kleur van het materiaal past bij de gevelstenen van je woning 
 • Kies je voor grind? Fijn grind loopt prettiger dan grof grind 
 • Vergeet bij het aanleggen van grind niet het antiworteldoek eronder te plaatsen 
 • Gebruik je hout in de tuin, doe dit dan op de zonnige plekken, zodat het hout niet glad word en er geen groene aanslag op komt
 • Ga even kijken bij showrooms van bedrijven, waar ze siertuinen hebben liggen om te bekijken

5. Praktische zaken om in je hoofd te houden als jij jouw tuin gaat ontwerpen

Er zijn een aantal praktische dingen die ervoor zorgen dat het onderhoud van je tuin een stuk makkelijker wordt. Het is natuurlijk ideaal om hier meteen bij het aanleggen van je tuin iets mee te doen, zodat je later niet veel meer aan hoeft te passen. Een aantal praktische dingen die goed zijn om in je achterhoofd te houden:

 • Kies voor buitenkranen die je in de winter niet meer hoeft af te sluiten 
 • Bedenk waar je licht- en elektrapunten wil hebben in je tuin, bijvoorbeeld voor verlichting
 • Laat bij het aanleggen met een besproeiingsinstallatie onder de grond leggen 
 • Wil je elektra met 220 Volt in de tuin? Laat dit dan door een elektricien aanleggen!

Veelgestelde vragen

Welke app om tuin te ontwerpen?

Er zijn een aantal apps die fijn zijn om te gebruiken, waaronder Google SketchUp, Virtual Garden en Gardena My Garden Planner.

Hoe maak ik een ontwerp voor mijn tuin?

Dit kun je op allerlei manieren doen, er zijn vandaag de dag een hoop apps die je kunt gebruiken om een mooie tuin te ontwerpen.

Wat kost het om een tuin te laten ontwerpen?

Wil je een ontwerp voor je tuin laten maken, dan ben je gemiddeld tussen de 200 en 350 euro kwijt voor alleen het ontwerp. Voor het aanleggen is de prijs gemiddeld 30 tot 70 euro per vierkante meter.

Waar moet je op letten bij tuinontwerp?

Dingen die belangrijk zijn om op te letten zijn bijvoorbeeld het aandeel zon en schaduw in je tuin en de materialen die je kiest om het terras en de paden aan te leggen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website