Vliegende mieren bestrijden: Zo doe je dat!

Vliegende mieren bestrijden: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van vliegende mieren in je tuin of misschien zelfs in je huis? Dat kan erg vervelend zijn en het is niet makkelijk om ze weg te krijgen, dat heb je vast al gemerkt. Vliegen mieren zijn enorm grote mieren die na een tijd ook kunnen vliegen. Ze vallen vooral op door hun afmetingen en zijn, net als de meeste insecten, vooral te zien in de zomer. Ze gaan dan eitjes leggen, vaak tussen stoeptegels of in de grond. In dit artikel vertellen we je hoe je vliegende mieren in je huis of tuin kunt bestrijden!

Vliegende mieren bestrijden: 7 tips!

Als je vliegende mieren in je tuin of in je huis wil gaan bestrijden, kun je dat op verschillende manieren doen. Wat te doen tegen vliegende mieren? Er zijn huismiddeltjes die helpen bij het verjagen of bestrijden van de mieren, maar er zijn ook sterkere middelen die je in kunt zetten. Hieronder geven we je 10 tips voor het bestrijden van vliegende mieren!

1. Een stofzuiger

Zie je vliegende mieren in een zwerm door je huis of tuin vliegen, dan kun je ervoor kiezen om je stofzuiger te pakken en er zoveel mogelijk op te zuigen. Als je de meeste of alle mieren op hebt kunnen zuigen, haal dan meteen de zak uit de stofzuiger en gooi hem buiten weg, zodat de mieren niet de kans krijgen om terug naar binnen te komen.

2. Kokend water

Heb je last van vliegende mieren in je tuin of rondom je huis? Dan kun je er ook voor kiezen om kokend water te gebruiken om ze te bestrijden. Je giet dan kokend water in de gaten en kieren waar je de mieren uit ziet komen. De kans is groot dat hun nest daar zit, dus dit is een goede manier om meteen van de bron van het probleem af te komen.

3. Insecticide aas

Je insecticide aas gebruiken om vliegende mieren te bestrijden. Het is een passieve en wat langzamere optie dan insecticide spray, maar het is wel effectief. De mieren pakken het aas op en brengen het terug naar hun nest. Hierdoor kan het een hele kolonie doden, aangezien alle mieren ervan gaan eten. Zorg wel dat je aas koopt dat specifiek bedoeld is voor mieren.

4. Insecticide spray

Zijn er slechts een aantal mieren waar je in huis of in je tuin last van hebt, die je graag weg wil hebben, dan kun je insecticide spray inzetten. Op een hele kolonie zal de spray immers weinig effect hebben.

5. Aaltjes

Aaltjes zijn niet alleen te gebruiken bij het bestrijden van rouwvliegen, maar ook bij het bestrijden van vliegende mieren. Je kunt aaltjes gewoon kopen bij tuincentra. Het is een goede manier om vliegende mieren te vangen en uiteindelijk uit te roeien.

6. Baking soda

Als je baking soda wil inzetten, is het doel dat mieren de baking soda meenemen naar hun nest. Om dit voor elkaar te krijgen kun je de baking soda mixen met poedersuiker. Mieren houden erg van zoetigheid en zullen meteen op het poedersuiker af komen. Strooi het mengsel zo dicht mogelijk bij het nest, zodat de mieren het makkelijk en snel mee kunnen nemen.

7. Natuurlijke middelen

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je in kunt zetten om vliegende mieren weg te krijgen uit je huis of tuin. Vul een spuitfles met een deel afwasmiddel, twee delen water en een paar druppels pepermuntolie. Spuit het mengsel op de mieren en in het gebied waar de mieren veel rondlopen. De zeep zorgt ervoor dat de mieren uitdrogen en de pepermuntolie verstikt ze.

Hoe herken je vliegende mieren?

Vliegende mieren zijn mieren met vleugels, het zijn vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Het is dus in principe dezelfde soort als reguliere zwarte mieren, maar dan met vleugels en een stuk groter. Aan het einde van een warme zomerdag vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Dit noemt men ook wel de ‘bruidsvlucht’. Mieren van verschillende kolonies komen bij elkaar om incest te voorkomen. De bevruchte koninginnen werpen na de bruidsvlucht hun vleugels af en zoeken een mooi plekje om hun nest te maken of ze sluiten zich aan bij een bestaand nest met zwarte mieren.

Waar komen vliegende mieren vandaan?

Vliegende mieren lijken vaak uit het niets te komen. De ene dag zie je er helemaal geen en de andere dag zit ineens je huis of tuin vol. Dat komt doordat ze allemaal tegelijkertijd uitvliegen om op zoek te gaan naar een partner of een plek om hun nieuwe kolonie te stichten. Vliegende mieren komen dus rechtstreeks uit hun nest als je ze in de tuin ziet, vaak is dit op het einde van een benauwde zomerdag, als de kans groot is dat het gaat onweren. Een vliegende mier is vaak een van de weinige van een kolonie die vruchtbaar is.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen met vliegende mieren?

Als je vliegende mieren in je huis of tuin hebt, kun je een paar dingen doen. Je kunt wachten tot ze weer uitvliegen, dan ben je er vanaf. Er zijn ook een aantal manieren om ze te bestrijden. Pepermuntolie en afwasmiddel helpen goed, maar ook mierenlokdozen zijn een effectieve manier om van vliegende mieren af te komen.

Welke periode vliegende mieren?

In de zomer komen vliegende mieren tevoorschijn, want dan gaan ze op zoek naar een partner.

Waar komen vliegende mieren ineens vandaan?

Vliegende mieren lijken vaak uit het niets te komen, omdat ze het hele jaar in hun nest zitten en in de zomer ineens uitvliegen om naar een partner te zoeken.

Waar nest vliegende mieren?

Nesten met vliegende mieren kunnen op diverse plekken zitten, vaak in gaten of kieren in de grond of in de muur. Hou in de gaten waar de mieren vandaan komen om het nest te vinden.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website