Vliegjes in je plant: Wat kun je ertegen doen?

Vliegjes in je plant: Wat kun je ertegen doen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van kleine zwarte vliegjes in je planten of in de potgrond bij de planten? Dat kan erg vervelend zijn, vooral omdat het vaak ook de plant zelf aantast. In de zomer komen ze vaak tevoorschijn, maar de kans is groot dat ze ook in het najaar en in de winter gewoon blijven zitten als je ze eenmaal binnen hebt. Meestal zijn de vliegjes die je in planten en potgrond ziet rouwvliegjes. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als je last hebt van vliegjes in je plant!

Wat kun je doen tegen vliegjes in je plant? 3 tips!

De vliegjes zelf die je ziet in je plant, zijn eigenlijk onschuldig. Ze leven slechts een aantal dagen en vinden dan een plekje om te sterven. De vliegjes zijn gek op vochtige potgrond bij een plant. Ze leggen hun eitjes in de vochtige grond, wel met zo’n 200 per keer. Uit die eitjes komen larven die helaas wel schade aan kunnen richten. Ze kunnen namelijk van de wortels van je plant eten, wat blijvende schade kan veroorzaken, vooral als de plant nog maar klein is. Na drie weken eten, verpoppen de larven zich en veranderen ze in vliegjes. Hieronder geven we je 3 tips om de vliegjes weg te krijgen bij jouw plant.

1. Potgrond droog houden tegen vliegjes in je plant

Een van de eerste dingen die je kunt doen als je merkt dat er vliegjes in je plant zitten, is zorgen dat je de potgrond bij de plant droger houdt. De vliegjes kunnen dan namelijk geen goede grond vinden om hun eitjes in te leggen. Op een gegeven moment blijven ze dan weg, omdat de volwassen vliegjes sterven zonder eitjes te leggen. Helaas kan dit niet met alle planten, aangezien sommige plantjes niet tegen droge grond kunnen. Je kunt wel preventief een laag zand op de potgrond leggen. Zo wordt de grond waar de plant in staat niet droog, maar lijkt dit voor de vliegjes wel zo. Daarom zullen ze er geen eitjes meer in leggen. Heb je al behoorlijk wat vliegjes in huis zitten? Dan werkt dit niet altijd goed genoeg, aangezien de larven in het zand wel blijven leven.

2. Aaltjes gebruiken tegen rouwvliegjes

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om de vliegjes in je plant te bestrijden? Dan kun je ervoor kiezen om aaltjes in te zetten. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die je in een soort poedervorm kunt kopen bij tuincentra en bouwmarkten. Je mengt die aaltjes met water en geeft dat water aan je planten. De aaltjes vallen de larven aan en eten deze op. Als je aaltjes gebruikt, is het wel belangrijk dat je de potgrond licht vochtig houdt, anders kunnen de aaltjes zich niet goed voortbewegen. De aaltjes planten zich voort zolang er nog larven zijn en de grond vochtig genoeg is. Zodra de besmetting met de vliegjes over is, zullen de aaltjes ook doodgaan. Met de aaltjes zorg je dat vliegjes geen eitjes meer kunnen leggen, waardoor de plaag op een gegeven moment ophoudt. Dit is de beste manier om vliegjes in potgrond te bestrijden.

3. Gele vangplaatjes tegen vliegjes in je plant

Als je bezig bent met de bestrijding en het liefst niet wil dat er enorm veel vliegjes rondvliegen, kun je gele vangplaatjes inzetten om de vliegjes in toom te houden. Hang de plaatjes op bij de planten waar veel rouwvliegjes omheen vliegen. Zo is de kans het grootst dat je er veel vangt. Door de plaatjes in de gaten te houden, zie je ook of de bestrijding werkt. Hoe minder vliegjes je vangt, hoe beter het bestrijden werkt. Dit is ook een goede manier om te zorgen dat vliegjes die naar binnen komen geen eitjes gaan leggen.

Potgrond vervangen helpt helaas niet

Mensen denken vaak dat het genoeg is om je potgrond te vervangen, maar helaas helpt dat niet om van de rouwvliegjes af te komen. Je weet dan namelijk niet zeker of alle eitjes en larven dood zijn, want die kunnen ook op de plant of op de wortels zitten. Als er ook nog vliegjes rondvliegen in de kamer, zullen ze in de nieuwe potgrond gewoon weer eitjes gaan leggen en begint het probleem weer van vooraf aan. Daarnaast is het vervangen van de potgrond erg stressvol voor je plant en bestaat de kans ook dat deze het niet overleeft.

Waar komen de vliegjes in je plant vandaan?

De rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde en rottende wortels. Het kan dus zijn dat vliegjes in kamerplanten aangeven dat het al niet zo goed gaat met je plant. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, want er kunnen ook eitjes of larven van rouwvliegjes zitten in potgrond die je bij het tuincentrum koopt. Als je deze potgrond bij je plant doet, zullen de larven binnen 3 weken ontpoppen tot volwassen vliegjes, die ook weer eitjes gaan leggen. Helaas kun je niet altijd zien of potgrond besmet is met vliegjes, dus preventie is nogal lastig. Probeer je planten in huis ook niet te veel water te geven, want hier kunnen rouwvliegjes ook op af komen. Let hier vooral mee op als je planten een deel van het jaar buiten hebt staan en in de winter naar binnen haalt.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je van vliegjes in planten af?

Aaltjes zijn een effectieve methode om van vliegjes in je plant aan te pakken. Ze zullen namelijk alle eitjes en larven opeten, waarna de volwassen vliegjes ook sterven en je van de plaag af bent. 

Hoe kom ik van kleine zwarte vliegjes af?

Aaltjes zijn een effectieve methode, maar om ook de volwassen vliegen te vangen kun je het beste gebruikmaken van vangplaatjes.

Waar komen die hele kleine vliegjes toch steeds vandaan?

Rouwvliegjes komen vaak je huis binnen in potgrond die je bij je plant doet. Hier zitten dan larven of eitjes in en als die uitkomen heb je ineens allemaal kleine, zwarte vliegjes in huis.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website