Vlooien zijn vervelende beestjes die veel jeuk kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen leven ze in de vacht van onze huisdieren, met name honden en katten. Maar het komt ook wel eens voor dat ze overspringen naar mensen. De mensenvlo komt niet veel meer voor, maar kan wel gevaarlijk zijn, aangezien hij ziektes over kan brengen. Heeft je huisdier vlooien, dan moet je niet afwachten of ze vanzelf weggaan, want dat doen ze niet. Neem het heft in eigen handen en kom op tijd in actie tegen de beestjes. In dit artikel vertellen we je hoe je vlooien kunt bestrijden!
Heb je last van vlooien in je huis, bijvoorbeeld bij je hond of kat? Kom dan snel in actie, want voor je het weet heb je een vlooienplaag te pakken. Als ze met velen zijn, zullen ze eerder geneigd zijn om ook mensen te bijten. En een vlooienbeet kan erg vervelend zijn, in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Je kunt ervoor kiezen om je huisdier naar de dierenarts te brengen om de vlooien te bestrijden en om een professional te laten komen om je woning vrij van vlooien te maken. Wil je liever zelf de vlooien bestrijden? Dan kun je dat op een aantal manieren doen.
Als je last hebt van vlooien in huis kun je dit mogelijk tegengaan door goed te stofzuigen. Je zuigt dan de eitjes op die de vlooien in je woning hebben gelegd, waarmee je voorkomt dat ze uitkomen in jouw huis. Gooi na het stofzuigen meteen de stofzuigerzak weg, want de eitjes gaan niet altijd dood door het opzuigen. Er wordt wel eens geadviseerd om een vlooienband in de stofzuigerzak te stoppen om alle eitjes en vlooien te doden, maar dit is geen goed idee. Zo’n band bevat namelijk giftige stoffen die via het zuigsysteem van je stofzuiger in je woonkamer worden geblazen.
Vlooien zijn gek op een vochtige omgeving, dus het is beter om niet te dweilen als je last hebt van vlooien in huis. Wat je wel kunt doen is dweilen met azijn in plaats van water, hiermee kun je de vlooien namelijk wegjagen. Het zal even niet lekker ruiken in je huis, maar het is wel effectief!
Als je vlooien in je huis hebt gevonden, is het altijd verstandig om al je textiel goed uit te wassen. Het liefst op een hoge temperatuur. Denk hierbij aan:
Als het niet mogelijk is om het uit te wassen of om het op een hoge temperatuur te wassen, kun je het textiel ook in afsluitbare bakken stoppen en die bakken minstens een week gesloten houden. De vlooien krijgen dan te weinig zuurstof en zullen allemaal dood gaan.
Om vlooien in huis zelf te bestrijden kun je naast stofzuigen ook kiezen voor het toepassen van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Je kunt verschillende middelen krijgen die helpen tegen vlooien, zoals vlooienspray, vlooienpoeder en vlooienbanden. Deze middelen zijn niet altijd even effectief. Vlooien worden op den duur namelijk resistent voor bestrijdingsmiddelen, waardoor ze steeds minder goed werken. Daarnaast weten de meeste mensen niet precies hoe ze deze middelen toe moeten passen om effectief een vlooienplaag te bestrijden.
Heb je al van alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van vlooien in huis? Dan raden we je aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om de vlooienplaag te bestrijden. Professionals hebben toegang tot andere middelen dan particulieren en weten ook waar vlooien zich in de meeste gevallen verstoppen. Zo weet je dus zeker dat je helemaal van de vlooien af bent nadat de bestrijder langs is geweest!
Huur je een professional in voor het uitroeien van de vlooien in je huis, dan kost dat je natuurlijk wel geld. Hoeveel het je zal kosten, is afhankelijk van een aantal dingen:
Als je ook echt alle vlooien eitjes in huis weg wil hebben, moet je ze natuurlijk wel kunnen herkennen. Het zijn witgele, ovale ‘korreltjes’ van ongeveer een halve millimeter groot. Een vlo kan zo’n 48 eitjes per dag leggen. De eitjes worden meestal gelegd in de vacht van een hond of kat, maar kunnen hier snel uit vallen, waardoor ze overal in je huis terechtkomen.
Een wasbeurt op 60 graden of meer doodt vlooien en eitjes meteen. Doe dit met al het besmette textiel.
Het beste middel tegen vlooien is het bestrijdingsmiddel dat professionele bestrijders gebruiken.
Vlooien gaan dood als ze te weinig zuurstof krijgen, maar ook als je het oppervlak waar ze op zitten wassen op 60 graden of warmer.