Vlooien bestrijden met onze 5 tips

Vlooien bestrijden met onze 5 tips

eilish

Laatst bijgewerkt

Vlooien zijn vervelende beestjes die veel jeuk kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen leven ze in de vacht van onze huisdieren, met name honden en katten. Maar het komt ook wel eens voor dat ze overspringen naar mensen. De mensenvlo komt niet veel meer voor, maar kan wel gevaarlijk zijn, aangezien hij ziektes over kan brengen. Heeft je huisdier vlooien, dan moet je niet afwachten of ze vanzelf weggaan, want dat doen ze niet. Neem het heft in eigen handen en kom op tijd in actie tegen de beestjes. In dit artikel vertellen we je hoe je vlooien kunt bestrijden!

Wat te doen tegen vlooien in huis? 5 tips!

Heb je last van vlooien in je huis, bijvoorbeeld bij je hond of kat? Kom dan snel in actie, want voor je het weet heb je een vlooienplaag te pakken. Als ze met velen zijn, zullen ze eerder geneigd zijn om ook mensen te bijten. En een vlooienbeet kan erg vervelend zijn, in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Je kunt ervoor kiezen om je huisdier naar de dierenarts te brengen om de vlooien te bestrijden en om een professional te laten komen om je woning vrij van vlooien te maken. Wil je liever zelf de vlooien bestrijden? Dan kun je dat op een aantal manieren doen.

1. Stofzuigen om vlooien te bestrijden

Als je last hebt van vlooien in huis kun je dit mogelijk tegengaan door goed te stofzuigen. Je zuigt dan de eitjes op die de vlooien in je woning hebben gelegd, waarmee je voorkomt dat ze uitkomen in jouw huis. Gooi na het stofzuigen meteen de stofzuigerzak weg, want de eitjes gaan niet altijd dood door het opzuigen. Er wordt wel eens geadviseerd om een vlooienband in de stofzuigerzak te stoppen om alle eitjes en vlooien te doden, maar dit is geen goed idee. Zo’n band bevat namelijk giftige stoffen die via het zuigsysteem van je stofzuiger in je woonkamer worden geblazen.

2. Dweilen tegen vlooien

Vlooien zijn gek op een vochtige omgeving, dus het is beter om niet te dweilen als je last hebt van vlooien in huis. Wat je wel kunt doen is dweilen met azijn in plaats van water, hiermee kun je de vlooien namelijk wegjagen. Het zal even niet lekker ruiken in je huis, maar het is wel effectief!

3. Je textiel heet wassen

Als je vlooien in je huis hebt gevonden, is het altijd verstandig om al je textiel goed uit te wassen. Het liefst op een hoge temperatuur. Denk hierbij aan:

  • Dekens
  • Kussens
  • Manden
  • Kleding
  • Tapijt

Als het niet mogelijk is om het uit te wassen of om het op een hoge temperatuur te wassen, kun je het textiel ook in afsluitbare bakken stoppen en die bakken minstens een week gesloten houden. De vlooien krijgen dan te weinig zuurstof en zullen allemaal dood gaan.

4. Bestrijdingsmiddelen gebruiken tegen vlooien

Om vlooien in huis zelf te bestrijden kun je naast stofzuigen ook kiezen voor het toepassen van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Je kunt verschillende middelen krijgen die helpen tegen vlooien, zoals vlooienspray, vlooienpoeder en vlooienbanden. Deze middelen zijn niet altijd even effectief. Vlooien worden op den duur namelijk resistent voor bestrijdingsmiddelen, waardoor ze steeds minder goed werken. Daarnaast weten de meeste mensen niet precies hoe ze deze middelen toe moeten passen om effectief een vlooienplaag te bestrijden.

Vlooien in huis professioneel laten bestrijden

Heb je al van alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van vlooien in huis? Dan raden we je aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om de vlooienplaag te bestrijden. Professionals hebben toegang tot andere middelen dan particulieren en weten ook waar vlooien zich in de meeste gevallen verstoppen. Zo weet je dus zeker dat je helemaal van de vlooien af bent nadat de bestrijder langs is geweest!

Hoeveel kost het om vlooien te laten bestrijden?

Huur je een professional in voor het uitroeien van de vlooien in je huis, dan kost dat je natuurlijk wel geld. Hoeveel het je zal kosten, is afhankelijk van een aantal dingen:

  • Hoe ernstig is de vlooienplaag? De ernst van een vlooienplaag kan natuurlijk sterk verschillen. Het scheelt nogal of je een huisdier hebt met vlooien of drie huisdieren met vlooien en kussens die helemaal vol zitten. 
  • Welke methode is bij jou het meest geschikt om de vlooien te bestrijden? Er zijn verschillende methoden die een bestrijder kan gebruiken voor het uitroeien van de vlooien. Voor iedere methode gelden andere kosten. 
  • Hoeveel bestrijdingsmiddel is er nodig om alle vlooien te doden? Hoe meer vlooien er in je woning zitten, hoe meer bestrijdingsmiddel er nodig is om ze allemaal te doden. Hoe meer bestrijdingsmiddel er nodig is, hoe duurder de behandeling wordt. 
  • Is één behandeling genoeg of zijn er meerdere behandelingen nodig? Mocht de vlooienplaag in je huis echt erg zijn, dan is het soms nodig om meerdere behandelingen te doen voordat je echt van de vlooien af bent. Met meerdere behandelingen ben je natuurlijk meer geld kwijt. 
  • Wat is het uurtarief van de bestrijder? Iedere bestrijder hanteert een ander uurtarief, dit kan sterk verschillen per bestrijder. De prijs kan ook afhankelijk zijn van jouw woonplaats en of het om een kleinere bestrijder gaat of om een groot bedrijf.

Vlooieneitjes herkennen

Als je ook echt alle vlooien eitjes in huis weg wil hebben, moet je ze natuurlijk wel kunnen herkennen. Het zijn witgele, ovale ‘korreltjes’ van ongeveer een halve millimeter groot. Een vlo kan zo’n 48 eitjes per dag leggen. De eitjes worden meestal gelegd in de vacht van een hond of kat, maar kunnen hier snel uit vallen, waardoor ze overal in je huis terechtkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je het snelst van vlooien af?

Een wasbeurt op 60 graden of meer doodt vlooien en eitjes meteen. Doe dit met al het besmette textiel.

Wat helpt echt tegen vlooien?

Het beste middel tegen vlooien is het bestrijdingsmiddel dat professionele bestrijders gebruiken.

Waar gaan vlooien dood van?

Vlooien gaan dood als ze te weinig zuurstof krijgen, maar ook als je het oppervlak waar ze op zitten wassen op 60 graden of warmer.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website