Een vlooienbeet: Hoe herken je hem en wat doe je ertegen?

Een vlooienbeet: Hoe herken je hem en wat doe je ertegen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Vlooien zijn beestjes die vaak vooral dieren zoals honden en katten lastigvallen, maar het kan ook voorkomen dat vlooien mensen gaan bijten. Maar hoe herken je een vlooienbeet eigenlijk? Het kan goed zijn dat je het niet eens zou herkennen als je er een zou hebben. Een vlooienbeet is erg vervelend en kan veel jeuk veroorzaken. Maar hoe herken je een vlooienbeet eigenlijk en wat kun je ertegen doen? Dat vertellen we je in dit artikel!

Dit zijn de symptomen van een vlooienbeet

Hoe weet je nu eigenlijk dat je een vlooienbeet hebt? Er zijn een aantal symptomen die wijzen op vlooienbeten:

  • Een klein, rood bultje op de plek waar je gebeten bent. 
  • Intense jeuk, waardoor je constant geneigd bent om te krabben. 
  • Als je overgevoelig bent voor vlooienbeten, krijg je niet alleen een rood bultje en jeuk, maar uitslag over het hele lichaam.

Waarom jeukt een vlooienbeet?

De reden dat een vlooienbeet zo erg jeukt, is vergelijkbaar met een muggenbult. Als de vlo je bijt, laat hij speeksel achter in je huid. Als reactie op dat speeksel, maakt je lichaam een stofje aan om het speeksel af te stoten. Door dit stofje gaat het bultje jeuken. Hoe lastig het ook is, probeer niet te krabben. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je langer last hebt van de beet.

Is een vlooienbeet gevaarlijk voor mensen?

We kunnen ons voorstellen dat jij je misschien afvraagt of een beet van een vlo schadelijk of gevaarlijk kan zijn voor mensen. Vlooien staan erom bekend dat ze ziektes overdragen via hun beet. Dit is al sinds de Middeleeuwen bekend. Door vlooienbeten bij mensen ontstond in die tijd immers de builenpest, waar miljoenen mensen aan stierven. De vlooien leefden op ratten en brachten de ziekte van de ratten over naar de mensen. Vandaag de dag hoeven we niet meer bang te zijn voor de builenpest, maar ook niet voor vlooien. We hebben tegenwoordig een veel betere hygiëne, waardoor de mensenvlo nog maar amper voorkomt.

Hoe behandel je een vlooienbeet?

Als je gebeten bent door een vlo, kan het zijn dat je veel last hebt van de jeuk. Gelukkig zijn er diverse manieren om de beet van een vlo te behandelen, zodat je er snel minder last van hebt. Voor een enkele beet heb je meestal nog geen behandeling nodig, aangezien de jeuk dan nog wel meevalt. Maar als je een vlooienplaag in huis hebt en vaker gebeten bent, is het wel prettig als je de jeuk kunt verminderen. Er zijn een aantal manieren om een vlooienbeet te behandelen:

  • Krab niet aan de beten, dat zorgt alleen maar voor meer jeuk. 
  • Meng azijn met wat koud water en dep dit met een watje op de vlooienbeten. 
  • Smeer een verzachtende zalf op de bultjes als ze erg jeuken. 
  • Smeer verkoelende zalf op de bultjes, dit helpt tegen de jeuk. 
  • Koel de plekken waar je gebeten bent, dit helpt tegen de jeuk en de zwelling.

Ben je allergisch voor vlooienbeten?

In principe zijn vlooienbeten niet meer gevaarlijk voor mensen, zoals we eerder al benoemden. Toch kan het zijn dat je allergisch bent voor vlooien, wat een beet wel een stuk riskanter kan maken. Een allergische reactie op een vlooienbeet kan zich uiten in extreme jeuk, uitslag over je hele lichaam of eczeem. Heb je extreme last van de jeuk, dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Heb je last van vlooienbeten, hou jezelf en je huisdieren dan goed in de gaten. 

Een lintworm als gevolg van een vlooienbeet

Als je een vlo inslikt, kan het zijn dat je last krijgt van een lintworm. Honden en katten hebben hier vaker last van dan mensen, omdat ze nog wel eens van de grond eten. Als ze dan net gekrabd hebben, kan het zijn dat er een vlo op de grond ligt en dat ze deze inslikken. Vlooien zitten voornamelijk op huisdieren, zorg daarom dat je ze regelmatig behandelt met een preventief middel tegen vlooien.

Een vlooienplaag in huis: Wat moet je doen?

Vlooien hebben bloed nodig om te kunnen overleven, dat is de reden dat ze altijd een bron van ziektes zullen blijven vormen. Een enkele beet is niet zo erg en zal hoogstens voor wat jeuk zorgen, maar als je last hebt van een vlooienplaag moet je snel ingrijpen. Hoe meer vlooien, hoe groter de kans op een besmette vlo. Dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Als je een vlooienplaag in huis hebt, raden we je aan de vlooien te laten bestrijden door een professional.

Hoe herken je een vlooienbeet bij huisdieren?

Ook bij huisdieren zien vlooienbeten eruit als kleine, rode bultjes en in sommige gevallen als witte bultjes. Je zult zien dat je huisdier vaak op dezelfde plek krabt. Vlooien houden van warme plekjes en zullen zich verstoppen in de vacht van jouw hond of kat. Ze zitten vaak in de liezen, oksels, pootjes of onderbenen van huisdieren. Bij honden zul je regelmatig korstjes zien rondom de bultjes, omdat ze de bultjes open krabben. Let hier mee op, want het kan gevaarlijk zijn als een hond de korstjes constant open blijft krassen en deze ontstoken raken.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je een vlooienbeet hebt?

Een vlooienbeet is een rood bultje dat erg jeukt, vaak met een rode plek eromheen.

Hoe lang blijft een vlooienbeet zichtbaar?

In de meeste gevallen verdwijnen vlooienbeten na een aantal dagen vanzelf weer. De jeuk gaat dan ook weg. Het kan wat langer duren als je te veel aan het bultje krabt.

Waar bijten vlooien mensen?

Als vlooien mensen bijten, is dit vaak op de voeten, onderbenen, liezen of onder de oksels.

Wat kan je doen tegen vlooien beten?

Je kunt het bultje insmeren met een verzachtende zalf, of je kunt koud water mengen met azijn en dit op het bultje deppen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website