Wat te doen tegen fruitvliegjes in en rondom je huis?

Wat te doen tegen fruitvliegjes in en rondom je huis?

eilish

Laatst bijgewerkt

De temperatuur is weer omhoog aan het schieten en de zon begint eindelijk meer te schijnen. Super fijn natuurlijk, maar het betekent vaak ook dat we weer last gaan krijgen van diverse soorten insecten in en rondom ons huis. Vooral insecten zoals muggen, mieren en fruitvliegjes leveren veel mensen in Nederland een hoop frustratie op. Gelukkig zijn er simpele manieren om van de insecten af te komen of ze weg te houden uit je huis. In dit artikel gaan we het hebben over wat je kunt doen tegen fruitvliegjes!

Wat te doen tegen fruitvliegjes? 10 tips!

Het kan erg lastig zijn om fruitvliegjes weg te houden uit jouw huis, vooral als je te laat bent. Wanneer je de eerste vliegjes ziet rondvliegen, moet je eigenlijk meteen in actie komen om de fruitvliegjes te verjagen. Je kunt ze op de volgende manieren bestrijden:

1. Kleeflinten

Je kunt ervoor kiezen om fruitvliegjes te vangen met behulp van kleeflinten. Mensen gebruiken deze ook regelmatig voor gewone vliegen en andere insecten, zowel in de tuin als binnenshuis. 

2. Ramen en deuren openzetten

Fruitvliegjes houden absoluut niet van tocht. Dus als jij jouw ramen en deuren regelmatig tegen elkaar openzet, is de kans groot dat ze zich minder snel in jouw keuken zullen vestigen. 

3. Plastic bakje

Een andere manier om fruitvliegjes te vangen, is het neerzetten van een plastic bakje met iets zoets erin. Denk bijvoorbeeld aan honing, overrijp fruit of siroop. Ook azijn wil wel eens werken. Dek het bakje af met folie en prik er een paar gaatjes in. De fruitvliegjes zullen dan namelijk door die gaatjes naar binnen kruipen, maar er vervolgens niet meer uitkomen. 

4. Stofzuiger

Je kunt er ook voor kiezen om de fruitvliegjes op te zuigen met de stofzuiger. Zorg er in dit geval voor dat je dan ook de aanrecht goed meeneemt, mochten hier eitjes liggen. Als je een takje lavendel in de stofzuigerzak stopt, voorkom je dat de fruitvliegjes zich hierin voortplanten. 

5. Vangen met een fles

Het is ook mogelijk om de vliegjes te vangen met een fles. Zet de open fles met een bodempje wijn erin op het aanrecht. De fruitvliegjes zullen de fles in kruipen, dronken worden van de wijn en verdrinken. 

6. Val maken

Een fruitvliegjes val is een veelgebruikte methode om van deze vliegjes af te komen. Een fruitvliegjes val maken doe je door een schaaltje met een mengsel van water, azijn en een scheutje afwasmiddel op het aanrecht te zetten. De vliegjes worden gelokt door het azijn en door het afwasmiddel blijven ze niet drijven, waardoor ze in het water verdrinken. 

7. Schaaltje stroop of honing

Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een schaaltje honing of stroop op het aanrecht te zetten. De vliegjes blijven dan plakken in de kleverige substantie. 

8. Let op met voedingsmiddelen

Als je oplet welke voedingsmiddelen jij op je aanrecht laat liggen in de zomer, krijg je minder snel fruitvliegjes in je keuken. Vermijd de dingen die ze lekker vinden. 

9. Verwelkte bloemen

Let niet alleen op dat je geen voedingsmiddelen op het aanrecht laat liggen, maar ook op bloemen die je in je keuken hebt staan. Fruitvliegjes komen namelijk ook op verwelkte bloemen af. 

10. Etensresten

Zorg ten slotte dat je geen etensresten op het aanrecht laat liggen. Spuit vuile vaat meteen af, zeker als deze nog niet in de vaatwasser kan. Haal ook regelmatig een doekje over het aanrecht en de eettafel.

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegen, ook wel bananenvliegen genoemd, zijn heel kleine vliegjes die je regelmatig tegen zult komen in de buurt van fruit of groente. Ze komen vooral voor in de zomer, aangezien het dan warm genoeg is voor ze om te overleven. Over de hele wereld bestaan er zo’n 3000 verschillende soorten fruitvliegjes. De meest bekende soort in Nederland is de drosophila melanogaster. De vliegjes zorgen iedere zomer voor overlast in keukens, fruitkwekerijen en bedrijven die voedsel produceren. Toch is het fruitvliegje aan de andere kant heel belangrijk voor de medische wetenschap, aangezien het op genetisch vlak erg vergelijkbaar is met de mens. De vliegjes worden slechts 2 tot 4 millimeter groot en hebben een lichtbruine kleur. Ze hebben opvallende, rode ogen die wij als mens amper kunnen zien omdat ze zo klein zijn. De mannetjes kun je herkennen aan een zwarte stip op het achterlijf, terwijl de vrouwtjes wat groter zijn en een puntig achterlijf hebben.

Op welke dingen komen fruitvliegjes af?

Om fruitvliegjes in je keuken en in je tuin tegen te gaan, is het natuurlijk wel zo handig om te weten waar deze beestjes eigenlijk op af komen, zodat je hier rekening mee kunt houden. Fruitvliegjes komen op een aantal dingen af:

 • Verwelkte bloemen
 • Rottende of beschimmelde groenten
 • Overrijp fruit 
 • Restjes wijn in een glas of fles
 • Restjes bier in een glas of fles 
 • Dorre bladeren van planten
 • Geknoeide vruchtensap of frisdrank 
 • Restjes sap of frisdrank in een glas of fles 
 • Bedorven eten in de prullenbak of koelkast
 • Tuinaarde en potgrond 
 • Koffiedrab in het koffiezetapparaat, gebruikte koffiepads en theezakjes

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van al die fruitvliegjes af?

Er zijn diverse manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Je kunt de fruitvliegjes vangen, bijvoorbeeld met een kleefstrip, maar je kunt ze ook lokken, bijvoorbeeld met een plastic bakje met honing of stroop erin of met azijn, water en afwasmiddel.

Waar komen toch al die fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes zitten vaak al op fruit dat je koopt bij de supermarkt. De eitjes zijn voor ons namelijk niet te zien. Ze kunnen ook op etensresten in de keuken af komen.

Hoe lang kan een fruitvlieg leven?

Een fruitvliegje is in 8 tot 11 dagen volgroeid en leeft tussen de 2 en 9 weken.

Waar leggen fruitvliegjes hun eitjes?

Fruitvliegjes leggen hun eitjes het liefst in gistend of rottend materiaal, zoals fruit, groente of zure melk. Een vrouwtje legt per keer zo’n 400 tot 900 eitjes.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website