Wat te doen tegen mieren in huis of in de tuin?

Wat te doen tegen mieren in huis of in de tuin?

eilish

Laatst bijgewerkt

De zomer staat weer voor de deur, dat zie je ook wel als je naar buiten kijkt. Super fijn natuurlijk, want we houden allemaal van zon en hogere temperaturen. Het enige nadeel is dat veel insecten weer tevoorschijn komen in dit seizoen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van mieren in de zomer, zowel in de tuin als in huis. Gelukkig zijn er een hoop manieren om mieren te bestrijden of weg te houden uit je huis en tuin. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen mieren in of rondom je woning!

Wat te doen tegen mieren in huis? 6 tips!

Als je last hebt van mieren in huis en in je tuin, is dat natuurlijk erg vervelend. Mieren kunnen bijten en ze zijn gewoon niet hygiënisch. Daarnaast plunderen ze graag je keukenkastjes, wat ook niet bepaald handig is. Ze kunnen door allerlei kieren en gaten naar binnen komen en als je een mierennest in de tuin hebt gaat het helemaal snel. Een mierennest kan daarnaast schade veroorzaken aan je terras of tuin. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om zelf de mieren in je huis of tuin te bestrijden of te voorkomen. Die manieren gaan we hieronder voor je opsommen.

1. Het feromonen spoor van de mieren wissen

Mieren laten een spoor van feromonen achter om elkaar te lokken en de weg te wijzen. Hierdoor krijg je dus steeds meer mieren in je tuin of huis. Om te voorkomen dat er nog meer mieren bij komen, kun je het feromonen spoor wissen. Hierdoor kunnen de mieren het aanrecht of de keukenkastjes niet meer vinden, of zelfs de deur naar je huis. Je wist het spoor door goed schoon te maken met zeep of allesreiniger. Zorg ook dat je de plekken behandelt waar de mieren naar binnen komen.

2. Aaltjes inzetten om mieren te vangen

Aaltjes eten mieren en zijn dus een goede manier om een mierenplaag in huis te bestrijden. Je kunt ze eenvoudig bij het tuincentrum kopen en verspreiden rondom het mierennest in je tuin of op de plek waar de mieren jouw woning binnenkomen. Als je dit iedere dag doet, zul je merken dat je op een gegeven moment geen mieren meer in je tuin of huis ziet. De koningin merkt namelijk dat al haar kinderen op worden gegeten en ze zal haar nest verplaatsen. De aaltjes gaan vanzelf ook weer dood als ze niets meer te eten hebben, of ze vluchten naar een andere plek waar nog wel eten te vinden is.

3. Kokend water tegen mieren

Een andere manier om mieren in je huis of tuin tegen te gaan, is door kokend water, eventueel met citroen of een scheut azijn, in gaatjes tussen de tegels of in de aarde waar de mieren uit komen te gieten. Hier zit namelijk hun nest, dus je pakt het probleem meteen bij de bron aan. Als je dit iedere dag doet, zul je merken dat je op den duur geen mieren meer in je tuin of huis tegenkomt.

4. Mierenspray of poeder

Je kunt er ook voor kiezen om mierenpoeder te strooien op de paden waar mieren lopen. Dit is vaak mierengif in poedervorm. Mierenspray is net zo giftig als het poeder, dus als je dit gaat gebruiken is het wel even opletten. Andere insecten kunnen namelijk ook worden gedood door het gif. De spray kun je rechtstreeks op de mieren spuiten of via een opzetstuk dieper in het nest, als je weet waar dit zich bevindt.

5. Mierenlokdoos neerzetten

De meeste mensen gebruiken speciale mierenlokdozen om mieren in hun woning of tuin tegen te gaan. Deze kun je gewoon kopen bij tuincentra, bouwmarkten en dierenwinkels. Zet de lokdoos altijd op een plek waar de meeste mieren voorkomen. Zijn dit meerdere plaatsen, kies er dan het liefst voor om ook meerdere anti mieren lokdozen neer te zetten. Je kunt ook kiezen voor een mierenbuffet, dit werkt in principe hetzelfde als een lokdoos. Zet ze niet op plaatsen waar je echt geen mieren wil hebben, want de mieren komen natuurlijk wel op de dozen af!

6. Kruiden tegen mieren

Kruiden zoals kaneel zijn goed te gebruiken tegen mieren. Het lokt ze omdat het zoet is, maar omdat het hen uitdroogt gaan ze er dood van. Let alleen op dat je geen kaneel in je bodem gaat strooien, want het doodt nuttige bodemschimmels. Voor in huis is het een effectief middel tegen mieren.

Zelf een mierenlokdoos maken

Het is ook mogelijk om zelf een mierenlokdoos te maken. Dat kun je op de volgende manier doen:

  1. Pak een plastic bakje dat niet te hoog is, een bordje of een schaaltje. 
  2. Vul het bakje, schaaltje of bordje met bloem en gist of bakpoeder en poedersuiker. 
  3. Vermeng de ingrediënten met elkaar. 
  4. Voeg een beetje zoete vloeistof toe aan het poeder, zoals honing of siroop. 
  5. Zet het bakje op een plek neer waar je veel mieren ziet lopen. 
  6. De mieren komen op de zoete geur af en nemen het mee naar hun nest. 
  7. De mieren kunnen de gist of het bakpoeder niet verwerken en gaan hierdoor dood. De zoete ingrediënten zijn dus vooral bedoeld om de mieren te lokken en de gist of het bakpoeder is het bestrijdingsmiddel.

Veelgestelde vragen

Wat is een goed middel tegen mieren?

Mierenlokdozen zijn een goed en effectief middel tegen mieren. Ze lokken de mieren en doden deze vervolgens doordat ze gif mee naar hun nest nemen.

Hoe kom ik van mieren af?

Het inzetten van mierenlokdozen is in de meeste gevallen erg effectief, maar je kunt ook kokend water in het nest gieten, speciale mierenspray of mierenpoeder gebruiken of aaltjes inzetten om mieren te bestrijden.

Hoe bestrijd ik mieren op natuurlijke wijze?

Aaltjes zijn een goede manier om mieren op natuurlijke wijze te bestrijden. Zij eten de mieren namelijk op, waardoor de koningin haar nest zal gaan verplaatsen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website