Wat te doen tegen vliegen in huis?

Wat te doen tegen vliegen in huis?

eilish

Laatst bijgewerkt

We gaan weer richting de zomer, dat is ook zeker te merken aan de temperatuur buiten. Super fijn natuurlijk, maar het betekent vaak ook dat er weer meer insecten komen. Veel mensen hebben tegen het einde van het voorjaar en in de zomer last van vliegen in huis. Dat kan erg irritant zijn en het is ook gewoon niet hygiënisch. Logisch dus dat mensen het liefst zo snel mogelijk van die beestjes af willen. Gelukkig zijn er simpele manieren om vliegen in huis weg te jagen of uit te roeien. In dit artikel zetten we die manieren voor je op een rij!

Vliegen in huis bestrijden en voorkomen: 7 tips!

Als je last hebt van een vliegenplaag in huis, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Wacht je hier te lang mee, dan wordt het namelijk alleen maar erger. Vliegen planten zich helaas net zo snel voort als andere insecten, dus voor je het weet ziet je huis letterlijk zwart van de vliegen. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren waarop je vliegen in je huis kunt bestrijden of kunt voorkomen dat ze bij je naar binnen komen.

1. Houd je huis goed schoon

Als je veel last hebt van vliegen in de zomer, dan is het belangrijk dat je jouw huis in deze periode extra goed schoon houdt. De huisvlieg komt immers op etensresten en geuren van eten af, met name rottend eten of ontlasting van huisdieren. Zorg dus dat jij het eten in jouw koelkast en op jouw aanrecht goed in de gaten houdt en op tijd weg gooit. En als je katten hebt, leeg dan op tijd de kattenbak. Vliegen komen hier namelijk als een malle op af als deze niet regelmatig schoon wordt gemaakt!

2. Horren voor ramen en deuren

Vliegen komen natuurlijk gewoon naar binnen door je ramen en deuren die open staan. Daarom is het altijd verstandig om insectenhorren te plaatsen voor je ramen en deuren die je regelmatig open hebt staan. Zo wordt het voor de vliegen al een stuk lastiger om je huis binnen te komen. Vind je horren niet mooi, dan kun je ook kiezen voor vliegengordijnen. Deze zijn voor deuren ook net iets praktischer, omdat je ze makkelijk opzij kunt schuiven.

3. Zorg dat vliegen niet bij afval kunnen

Vliegen komen op afval af, dus zorg dat ze hier niet bij kunnen, zowel in je huis als rondom je huis. Gooi afval meteen weg in een goed afgesloten prullenbak, zodat de vliegen er niet bij kunnen en er dus ook niet op af zullen komen.

4. Vliegen op afstand houden met planten en bomen

Om vliegen uit je huis te verjagen, kun je gebruikmaken van bepaalde geuren waar ze niet van houden. Er zijn bepaalde planten en bomen waar vliegen een hekel aan hebben, zoals notenbomen, vlierstruiken, citroenplanten en afrikaantjes. Door deze planten en bomen in je tuin te zetten, zul je vliegen makkelijker buiten de deur houden.

5. Knoflook tegen vliegen

Je kunt er ook voor kiezen om een afkooksel van knoflook te maken om vliegen op afstand te houden. Kook verse en sappige knoflook in water, zodat de oplosbare delen los weken. Zeef vervolgens de bouillon en zet het in een kommetje aan je raam. Je huis zal wel even goed naar knoflook ruiken, maar dan ben je wel van de vliegen af.

6. Azijn in een kom

Net als de meeste insecten hebben vliegen een hekel aan azijn. Als je witte azijn met water mengt en dit in een kommetje voor je raam zet, zullen vliegen minder snel naar binnen komen. 

7. Vliegen bestrijden

Is het echt al te laat om de vliegen buiten te houden en zit je al met een vliegenplaag in huis? Dan is het beter om wat ingrijpendere middelen in te zetten om de indringers weg te krijgen. Probeer niet meteen aan het spuiten te gaan met chemische vliegenspray, want dit is ook niet goed voor je eigen gezondheid. In plaats daarvan kun je een goede vliegenmepper in huis halen, desnoods een elektrische. Dit is een goede manier om de vliegen te bestrijden die al in je huis zitten. Er bestaat ook plantaardige vliegenspray die je kunt inzetten, die gewoon te koop is bij tuincentra en bouwmarkten.

Maden in je kliko

Vliegen leggen eitjes in afval, rottend eten of uitwerpselen van dieren. Dit is dan ook de reden dat het regelmatig voorkomt dat mensen in de zomer maden in hun kliko hebben zitten. Dit is namelijk een favoriete plek voor vliegen om hun eitjes te leggen. Let dus op dat jouw kliko buiten goed afgesloten kan worden, zodat de vliegen er niet in kunnen. Zitten er al maden in je kliko? Dan helpt het om de kliko goed uit te spuiten en hem open in de zon te zetten. De kans is dan groot dat de maden uitdrogen en doodgaan. Het kan ook voorkomen dat vliegen eitjes leggen in je kliko in huis, dat wil je natuurlijk al helemaal niet hebben. Zorg daarom voor goede horren of vlieggordijnen bij de ramen en deuren in de buurt van je prullenbak. Zorg daarnaast dat je de prullenbakken op tijd leegt, zodat vliegen geen reden hebben om hier op af te komen!

Veelgestelde vragen

Hoe kom je aan veel vliegen in huis?

Vliegen komen op afval en etensresten af, als je dit laat slingeren in huis, zul je eerder vliegen aantrekken. Daarnaast komen ze af op uitwerpselen van dieren, dus zorg dat je bijvoorbeeld op tijd de kattenbak leegt.

Welk azijn tegen vliegen?

Je kunt het beste witte azijn inzetten tegen vliegen. Meng dit met water en zet het in een kommetje voor je ramen.

Kun je een vliegen nest in huis hebben?

Vliegen maken niet echt een nest, maar kunnen wel eitjes leggen in rottend voedsel of uitwerpselen. Let er daarom op dat je niets te lang laat slingeren en dat jij jouw huis goed schoon houdt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website