Wespen verjagen: Zo doe je dat!

Wespen verjagen: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Als je veel last hebt van wespen in je tuin, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Vooral als jij of iemand anders in je gezin allergisch is voor wespen. Een wespensteek kan dan veel schade aanrichten als je pech hebt. Je kunt ook niet rustig buiten zitten als je constant lastig wordt gevallen door wespen en in sommige gevallen weten ze zelfs binnen te komen. Gelukkig zijn er manieren om wespen te verjagen of weg te houden. In dit artikel vertellen we je wat die manieren zijn!

Wat te doen tegen wespen: 5 tips!

Ben je van plan om zelf de wespen in je tuin te gaan verjagen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Uiteraard is het belangrijk dat je altijd voorzichtig te werk gaat, aangezien wespen gemeen kunnen steken, vooral als ze zich bedreigd voelen. Hieronder vertellen we je hoe je wespen in je tuin of in je huis aan kunt pakken.

1. Pak de bron aan

Als je veel wespen in de tuin hebt zitten, betekent dit waarschijnlijk dat je een wespennest in of rondom je huis hebt. Dit is natuurlijk de bron van het probleem, dus het is de beste plek om te starten als je wespen in je tuin wil verjagen. Vind uit of er een nest zit en waar het zit, dan kun je het nest gaan verwijderen. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn, vooral als het nest al erg groot is. We raden dus altijd aan om een wespennest door een professional te laten verwijderen, om ongelukken te voorkomen.

2. Een wespenval ophangen

Heb je geen nest rondom je huis zitten, maar wel last van veel wespen in je tuin of woning? Dan kun je andere methodes proberen om de wespen weg te krijgen. Mensen kiezen er vaak voor om een wespenval op te hangen. Je maakt een wespenval door een lege fles frisdrank doormidden te snijden, de bodem te vullen met iets zoets en de bovenkant van de fles ondersteboven te zetten in het onderste deel van de fles. Op sommige plekken kun je ook kant-en-klare wespenvallen kopen, bijvoorbeeld bij een tuincentrum of bouwmarkt. Hang de wespenvallen op afstand van je terras of tent, zodat de wespen je niet alsnog lastig komen vallen.

3. Een waterzak ophangen

Je kunt er ook voor kiezen om een sterke pedaalemmerzak te vullen met water of ijs, of deze te bekleden met aluminiumfolie. Je creëert dan flikkeringen van het water of de folie als de zon erop schijnt, hier hebben wespen een hekel aan. Hierdoor zullen ze dus eerder wegblijven.

4. Een insectenlamp

Een insectenlamp wordt meestal ingezet tegen vliegen of muggen, maar je kunt hem ook gebruiken om wespen te verjagen. De lamp lokt de insecten met UV-licht en als ze de lamp invliegen, worden ze geëlektrocuteerd. Het is een effectieve manier om wespen te bestrijden. Het enige nadeel is dat je last kunt hebben van de geur van verbrande insecten, maar verder is het een goed middel tegen wespen.

5. Wespen verjagen met geur

Er zijn een aantal geuren waar wespen echt een hekel aan hebben en die je dus goed in kunt zetten om de insecten te verjagen. Een aantal geuren die wespen echt niet lekker vinden zijn:

  • Lavendel: Je kunt wespen weghouden uit je tuin door lavendel te planten. Heb je op de camping last van wespen? Dan kun je jezelf insmeren met lavendelolie of een paar zakjes met lavendel bij je tent hangen. 
  • Knoflook: De sterke geur van knoflook zal wespen zeker op afstand houden, maar er is een kans dat je andere mensen ook op afstand houdt hiermee. Op de camping dus misschien niet de beste keuze, maar het helpt wel. 
  • Filterkoffie: Als je een beetje filterkoffie in brand steekt, komt er rook vanaf met een erg sterke geur. Wespen vinden dit erg stinken en zullen zeker op afstand blijven. Je kunt hier ook koffiepads voor gebruiken. 
  • Koper: Het schijnt dat koper ook een geur heeft, maar mensen ruiken die bijna niet. Toch vinden wespen het een erg vervelende geur en is het dus een goede manier om ze te verjagen. Je kunt bijvoorbeeld een paar muntjes op tafel leggen en dit zou al kunnen werken. 
  • Kruidnagel: Kruidnagel wordt vaak gebruikt om wespen weg te houden van terrassen. Snijd een sinaasappel of citroen open en stop hier een aantal kruidnagels in. 
  • Azijn: Azijn heeft een enorm sterke geur en houdt met gemak wespen op afstand. Het is alleen voor jezelf ook niet zo prettig, aangezien het erg stinkt. 
  • Wierook: Zowel de geur als de rook van wierook zijn erg effectief voor het verjagen van wespen. Houd je toch al van de geur van wierook? Zet wierook dan ook in tegen wespen!

6. Wespen verjagen met een plantenspuit

Je kunt er ook voor kiezen om wespen te verjagen met een plantenspuit. Er zijn verschillende middelen die je hierin kunt doen tegen wespen:

  • Wesp weg spray: Dit is een speciale spray die je kunt krijgen bij de drogist. 
  • Water en citroen: Een combinatie van water en citroensap of citroenolie doet het goed om wespen te verjagen. 
  • Water en tea tree olie: Wespen hebben een hekel aan de geur van tea tree olie, dus je kunt dit mengen met water om ze weg te houden.

Veelgestelde vragen

Wat helpt om wespen weg te houden?

Je kunt wespen op diverse manieren weghouden, bijvoorbeeld met bepaalde geuren, zoals lavendel, kruidnagel, wierook en azijn. Ook het ophangen van wespenvallen werkt over het algemeen erg goed.

Wat te doen tegen wespen Oma weet raad?

Door een bakje azijn op tafel te zetten houd je wespen makkelijk op afstand. Je kunt hier ook nog wat kruidnagels, citroenen of sinaasappels aan toevoegen, dan werkt het nog beter!

Wat voor azijn tegen wespen?

Je kunt het beste gebruik maken van witte azijn om wespen te verjagen. Mix dit eventueel nog met citroensap om het extra sterk te maken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website