Wespennest bestrijden: Zo pak je het aan!

Wespennest bestrijden: Zo pak je het aan!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van een wespennest in je tuin of in je huis? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af, want wespen kunnen gemeen steken, vooral in de buurt van hun nest. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf aan te pakken, maar je kunt ook een professional inhuren om het wespennest te bestrijden. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als je een wespennest rondom je huis vindt!

Hoe ziet een wespennest eruit?

Om een wespennest te bestrijden, moet je het natuurlijk eerst vinden. Vaak merk je dat er ergens een wespennest zit, doordat er ineens veel wespen in je tuin of zelfs in je huis zitten, vooral rondom dezelfde plek. Je weet dan echter niet altijd precies waar het nest zit. Dit is wel belangrijk om te weten als je de wespen wil gaan bestrijden. Een wespennest ziet eruit als een grijsachtige kegel. In het voorjaar is een wespennest vaak nog niet zo groot, maar in de zomer kunnen er wel 1000 wespen in het nest zitten. Om het wespennest te vinden, kun je de volgende stappen nemen:

 1. Let erop waar de wespen steeds heen vliegen. Zie je dat er op een bepaalde plek constant wespen af en aan vliegen, dan is de kans groot dat het nest daar in de buurt zit. 
 2. Als je de invliegopening van het nest hebt gevonden, hangt het af van de locatie en de omvang van het wespennest hoe makkelijk je het kunt bestrijden. Als het te groot is of op een gevaarlijke locatie hangt, bijvoorbeeld op het dak, probeer het dan niet zelf te bestrijden, maar huur een professional in.

Zelf een wespennest bestrijden: 3 tips

Ben je toch van plan om zelf het wespennest te bestrijden, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om dit veilig te doen. Stel eerst vast of het nest echt niet te groot is om dit zelf te doen, want als je door veel wespen tegelijk gestoken wordt, kan dit erg gevaarlijk zijn.

1. Beschermende kleding

Als je zelf een wespennest gaat bestrijden, dan is het belangrijk dat je goed beschermende kleding draagt. Je kunt het beste een speciaal wespenpak dragen, waarbij alle lichaamsdelen bedekt zijn. Wespen steken makkelijk door een spijkerbroek heen, dus denk niet dat dit genoeg is om je huid te beschermen. Een wespensteek kan erg naar zijn, vooral als je allergisch blijkt te zijn.

2. Wacht tot de avond

Je kunt het beste wachten tot de wespen ‘s avonds in het nest zitten totdat je gaat proberen het nest te bestrijden. Zorg ervoor dat er geen andere mensen in de buurt zijn en houd vooral kinderen en huisdieren op afstand. Als het bestrijden niet goed gaat, zullen de wespen hoogstwaarschijnlijk agressief worden en uit het nest vliegen om aan te vallen. Iedereen die dan in de buurt staat, loopt een groot risico om gestoken te worden.

3. Bestrijdingsmiddel aanbrengen

Breng het bestrijdingsmiddel dat je hebt rechtstreeks aan in het nest. Hiervoor moet je erg dicht bij het nest staan, daarom is het ook zo belangrijk dat je beschermende kleding aan hebt. Je moet het bestrijdingsmiddel in de invliegopening van het nest spuiten of strooien om zeker te weten dat alle wespen dood gaan.

De risico’s van het zelf bestrijden van een wespennest

Zoals we eerder al benoemden, brengt het zelf bestrijden van een wespennest veel risico’s met zich mee. Zeker als je niet zeker weet of je wel of niet allergisch bent voor een wespensteek. Om verantwoord te werk te gaan, hebben we nog een aantal tips voor je:

 • Houdt het wespennest overdag goed in de gaten. Zo weet je wanneer alle wespen ‘s avonds in het nest zitten. 
 • Kies voor het juiste bestrijdingsmiddel. Laat je hierover informeren bij een tuincentrum en lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door voordat je het middel gebruikt. 
 • Blokkeer nooit de in- of uitgang van het wespennest. 
 • Laat iemand in je omgeving weten dat je aan de slag gaat met de wespenbestrijding, mocht er iets gebeuren. 
 • Zorg ervoor dat je kleding draagt die je volledig bedekt. Vergeet hierbij ook je handen en je gezicht niet af te dekken.

Wespennest professioneel laten bestrijden

Is het niet gelukt om zelf het wespennest in je tuin te bestrijden of durf je het zelf niet aan? Dan kun je het wespennest professioneel laten bestrijden. Als je een professionele bestrijder inschakelt, weet je zeker dat je van de wespen in je tuin af komt en dat het allemaal op een veilige manier wordt gedaan. Ongediertebestrijders hebben immers een hoop ervaring met dit soort klussen en weten dus precies hoe ze het aan moeten pakken!

Wespennest voorkomen

Hoe voorkom je eigenlijk dat wespen een nest bouwen in jouw tuin of huis? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij jou een nest gaan bouwen:

 • Sluit ventilatieopeningen af met gaas. 
 • Dicht alle naden, kieren en spleten aan de buitenkant van je woning. 
 • Plaats horren voor je ramen en eventueel ook voor je deuren. 
 • Controleer in het voorjaar actief op beginnende wespennesten. 
 • Houd je afvalbakken goed schoon en laat ze op tijd legen. De geur van het afval trekt namelijk wespen aan.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als je een wespennest hebt?

Je kunt ervoor kiezen om zelf het wespennest te bestrijden, maar we raden je aan om dit door een professional te laten doen. Het verwijderen van een wespennest is namelijk een risicovolle bezigheid.

Is het erg om een wespennest te laten zitten?

Nee, in principe wordt het nest maar eenmaal per jaar gebruikt door de wespen. Als je er geen last van hebt, kun je het gewoon laten zitten.

Kan een wespennest vanzelf verdwijnen? 

Nee, een wespennest zal niet vanzelf verdwijnen. Het nest zal eenmaal per jaar gebruikt worden als je het niet weghaalt of weg laat halen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website