Zilvervisjes bestrijden: Dat doe je zo!

Zilvervisjes bestrijden: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van zilvervisjes in je huis? Dat is natuurlijk erg vervelend en ook erg vies. Daarnaast kunnen de beestjes stiekem meer schade aanrichten dan veel mensen weten. Ze eten namelijk papier en hout. Zilvervisjes lijken op papiervisjes, die nog meer schade aan kunnen richten als je ze niet op tijd aanpakt. Zorg dus dat je eerst zeker weet met welke van de twee beestjes je te maken hebt en kom dan direct in actie om ze te bestrijden. In dit artikel vertellen we je hoe je zilvervisjes kunt bestrijden!

Zilvervisjes bestrijden: 5 tips

Er zijn een aantal manieren waarop je zilvervisjes kunt bestrijden als je ze tegenkomt in je woning. Er zijn huismiddeltjes die je kunt toepassen om te kijken of je ze op die manier kunt vangen of bestrijden, zodat je niet meteen over hoeft te gaan op chemicaliën en bestrijdingsmiddelen waarvoor je een dag of langer je huis uit moet. Hieronder geven we je 5 tips voor het bestrijden van zilvervisjes!

1. Vocht en gipspoeder

Zilvervisjes zijn gek op vocht, dus hier kun je ze mee lokken. Leg bijvoorbeeld een vochtige katoenen doek neer en bestrooi deze met gipspoeder. Als je er zilvervisjes mee hebt gevangen, kun je hem buiten uitschudden.

2. Natuurlijke vijanden

Je kunt er ook voor kiezen om de zilvervisjes of papiervisjes op een natuurlijke manier te bestrijden door hun natuurlijke vijanden de vrije loop te geven. Spinnen eten zilvervisjes, dus je kunt vaker spinnenwebben laten zitten en hopen dat dit het probleem oplost.

3. Lokdozen of lijmvallen

Er bestaan effectieve lokdoosjes of lijmvallen die je kunt gebruiken om zilvervisjes te bestrijden. Je kunt deze ook gebruiken om erachter te komen of je zilvervisjes of papiervisjes in bepaalde ruimtes in je huis hebt zitten. Je zult ze er echter niet helemaal mee kunnen uitroeien, omdat ze zich hier te snel voor voortplanten.

4. Milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel

Wil je de zilvervisjes in je huis graag echt uitroeien, bijvoorbeeld omdat het er te veel zijn geworden om ze te blijven bestrijden? Dan kun je ervoor kiezen om een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken op basis van pyrethrinen.

5. Professionele bestrijding

Heb je het idee dat de dingen die je probeert niet werken en heb je nog steeds last van zilvervisjes in je huis? Dan kun je ervoor kiezen om ze professioneel te laten bestrijden. Professionele bestrijders gebruiken namelijk middelen die niet toegestaan zijn voor particulieren. Dit zijn vaak chemische middelen, waardoor je jouw woning voor een bepaalde tijd zult moeten verlaten als deze middelen toegepast worden.

Wat zijn zilvervisjes?

De naam zilvervisje klinkt misschien niet al te verschrikkelijk, maar het zijn echt geen beestjes die je in huis wil hebben. Ze hebben hun naam te danken aan de zilverachtige glans van hun schubben en het feit dat ze net zo snel zijn als een vis en enigszins vergelijkbare bewegingen vertonen. Kenmerkend voor zilvervisjes zijn hun voelsprieten en de staartsprieten aan de achterkant van het beestje. Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk voor mensen en bijten niet, maar ze kunnen wel schade aanrichten aan meubels of andere spullen in je huis. Daarom wil je ze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weg hebben.

Voorkomen dat je zilvervisjes in je huis krijgt

Gelukkig zijn er ook manieren om te voorkomen dat je een zilvervisjes plaag in huis krijgt. Als je af en toe een zilvervisje tegenkomt, betekent dat namelijk niet meteen dat je een plaag hebt. Daarom is het belangrijk dat je op tijd in actie komt als je er een rond ziet lopen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een plaag te voorkomen:

  • Veel ventileren: Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid in een kamer laag zijn, is je huis niet aantrekkelijk voor zilvervisjes of papiervisjes. Ventileer je woning dus altijd goed, zodat het niet vochtig wordt in huis. Zorg ook dat het niet te warm wordt in bepaalde ruimtes, zoals de ruimte waar de cv-ketel staat. 
  • Vochtwerende maatregelen: Als de luchtvochtigheid lager is dan 50% gaan zilvervisjes dood. De beste manier om deze insecten buiten te houden is dan ook om de luchtvochtigheid laag te houden. Repareer lekkende afvoeren zo snel mogelijk en zorg voor goede isolatie. 
  • Lage temperatuur: Heb je last van papiervisjes in plaats van zilvervisjes, dan is een lagere temperatuur de beste remedie. Deze beestjes houden namelijk niet van kou. Bij een temperatuur onder de 20 graden komen hun eitjes niet uit en bij een temperatuur onder de 18 graden kan een papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. 

Zilvervisje in nieuwbouw en bestaande bouw

Zilvervisjes voeden zich met koolhydraten uit schimmels en voedingsresten. Dat ze alleen in oude huizen leven, is een misverstand. Ze zijn net zo goed te vinden in nieuwbouwhuizen, vooral in vochtige hoekjes. Nieuwbouwhuizen kunnen in de eerste jaren behoorlijk vochtig zijn, waardoor ze zilvervisjes aantrekken. Wees dus ook bij een nieuwbouwhuis alert op een mogelijke plaag en onderneem zo nodig op tijd actie als je zilvervisjes in je huis ziet. Zilvervisjes verspreiden geen ziektes, maar ze kunnen wel verpakkingen van voedsel open knagen om bij het eten te komen. Aangezien ze zich voeden met schimmels, is dit natuurlijk geen hygiënisch idee. Ze kunnen ook op huisstofmijt afkomen. Veel mensen kiezen ervoor om hun nieuwbouwhuis meteen te laten behandelen tegen zilvervisjes, aangezien ze er toch niet meteen in kunnen wonen. In de meeste gevallen is dit genoeg om ze ook de eerste jaren weg te houden uit de woning.

Veelgestelde vragen

Hoe komt het dat je zilvervisjes in huis hebt?

Zilvervisjes houden van vocht, dus als je veel zilvervisjes in huis hebt betekent dit waarschijnlijk dat je huis te vochtig is. Probeer de luchtvochtigheid in alle ruimtes lager te krijgen en te houden.

Wat kun je doen om zilvervisjes te verwijderen?

Je kunt ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid onder de 50% blijft, dan gaan zilvervisjes namelijk dood. Je kunt er ook voor kiezen om ze professioneel te laten bestrijden.

Kunnen zilvervisjes bijten?

Nee, zilvervisjes bijten niet en zijn verder ook niet gevaarlijk voor mensen. Ze richten wel schade aan, bijvoorbeeld aan meubels of andere spullen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website